Події
17 квітня 2020
Продукти горіння, які були наявні у Зоні відчуження — не могли потрапити до Києва, - Микола Кульбіда
Процеси, які спостерігаються останні дні, звичайно, викликають певний дискомфорт у людей, тому рекомендується обмежити перебування на вулиці. Особливо це стосується ранкової години.
news-image

Продукти горіння, які були наявні у Зоні відчуження — не могли потрапити до Києва. Про це повідомив Директор Український гідрометцентр Микола Кульбіда, повідомляє пресслужба ДСНС України у Фейсбук.

Упродовж учорашнього дня в Україні відмічалося підвищення швидкості вітру до 17-22 м/. Найбільша швидкість вітру відмічалася на території Житомирської та Київської областей. Зокрема на півночі Київської області, - в Зоні відчуження. Напрям вітру — північно-західний, а отже ті продукти горіння, які були наявні у Зоні відчуження — не могли потрапити до Києва, а вчорашні негаразди пов’язані із пиловою бурею та переміщенням продуктів горіння (що відчуваються також і сьогодні вранці) з Житомирської області.

Щодо подальшого розвитку ситуації: упродовж найближчих 10 днів опади в Україні не очікуються, за винятком крайнього заходу України. При цьому, в районах, де спостерігається горіння трави, торфу та лісу посилення швидкості вітру до значних величин також не очікується (максимальна швидкість вітру, що очікується становитиме 7-12 м/с).

Радіаційним моніторинг здійснюється у постійному режимі як у Зоні відчуження на 15-ти пунктах спостереження так і Українським гідрометцентром — Центральною геофізичною обсерваторією, крім вимірювання гама-фону, ще також шляхом радіо-спектрометрії визначається можливість попадання радіоактивних елементів в атмосферу та їх випадання на поверхню землі. Серед цих елементів відмічено мікроскопічне збільшення концентрацію цезію-137, а рівень гама-фону, як в Зоні відчуження, так і за її межами практично не змінився.

Щодо впливу на самопочуття людей: ці процеси, які спостерігаються останні дні, звичайно, викликають певний дискомфорт у людей, тому рекомендується обмежити перебування на вулиці. Особливо це стосується ранкової години. У другій половині дня, внаслідок прогрівання підстилаючої поверхні, підвищується температура повітря та починається перемішування повітряних мас, що зменшує концентрацію шкідливих речовин у повітрі.

Як ми писали, у Житомирській області масштабно палають села та ліси.

Нагадаємо, скільки туристичних об'єктів втратила Україна через пожежі у Чорнобильській зоні.

До слова, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт під №2339, який передбачає масштабне підвищення штрафів за спалювання трави і забруднення атмосфери. Штрафи для паліїв підвищились у 18 разів і тепер складають до 91800-153000 гривень