Україна
17 квітня 2020
Найголовніше за день: масштабні пожежі в Житомирській області, Київ на першій сходинці в світі по забрудненню повітря, закон про єдиний рахунок для сплати податків
Читайте про найголовніші події дня, 17 квітня.
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 17 квітня.

Масштабні пожежі в Житомирській області

У Житомирській області масштабно палають села та ліси.

Зокрема, вщент вигоріли села в Овруцькому районі: Магдин, Личмани, Рудня, Дівошина, Семена. У селі Журба вогонь знищив церкву. Також горять величезні лісові масиви.

Люди намагаються протистояти стихії, обкопують села канавами, проте полум’я відвойовує території. Рятувальники вивозять місцевих мешканців. 

За словами місцевих мешканців, на місце подій прибув начальник управління лісового та мисливського господарства, а також керівництво Києва.

Київ на першій сходинці в світі по забрудненню повітря

У Києві у повітрі зафіксовані продукти горіння – фахівці просять зачинити вікна та не виходити на вулицю

Їдким димом столицю затягнуло напередодні.

Причиною цього є пожежі у Житомирській області і Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, а також північно-західний вітер.

Крім того, протягом дня 16 квітня на території Київської області зафіксовано випадки загорання трав’яного настилу та лісової підстилки, зокрема у Вишгородському, Іванківському районах та на території Ірпінської зони.

Світовий рейтинг за індексом якості повітря опублікував QIAir.

Індекс забруднення повітря Києва наразі складає 380. Для порівняння, в столиці Індії Делі цей рівень складає 117, а у китайському Шанхаї – 82.

17 квітня в Україні набув чинності закон про посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.

Закон про єдиний рахунок для сплати податків

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", який Верховна рада схвалила з урахуванням пропозицій Зеленського, оприлюднений. 

Закон забезпечує створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також митних платежів), єдиного соціального внеску через Електронний кабінет платника податків. Вказано, що такий рахунок буде відкрито для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби.

Також сьогодні набув чинності закон, який дозволяє закривати цілі міста на карантин.

Під час брифінгу 17 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов порадив як врятуватися від смогу в повітрі

Квітень 2020 року у жителів України буде асоціюватися не лише з карантином, а ще й з однією з найбільших екологічних катастроф у країні – десятиденною пожежею в Чорнобильській зоні відчуження.

Читайте також:Олена Шуляк: «програма «Велике будівництво», за моїми підрахунками, зможе забезпечити роботою 150-200 тис осіб»