Україна
22 квітня 2020
Майже тисяча лікарень матиме дефіцит фінансування у 2020
Глава МОЗ зазначив, що по деяких лікарнях зменшення фінансування складає від 10% до 50%.
news-image

Майже тисяча лікарень цього року матиме дефіцит фінансування. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Максим Степанов під час онлайн-брифінгу обурився, що через недофінансування сфери можуть почати звільняти лікарів швидкої допомоги. Так, у Запорізькій області вже скоротили 50 бригад з 154.

Наприклад, Центр екстренної меддопомоги Запорізької області. Це "103". Недофінансування у цьому році буде складати 67 мільйонів гривень у порівнянні з 2019-м роком. Наслідки такого недофінансування - це скорочення бригад швидкої зі 154 до 110-ти. Тобто, будуть звільнені люди", - сказав міністр.

За його словами, 984 лікарні отримають у цьому році менше коштів, аніж у минулому.

У зв’язку зі стартом другого етапу системи охорони здоров’я всі наші заклади охорони здоров’я перейшли на іншу систему фінансування. Це міські лікарні, районні та обласні лікарні. Тобто, вони фінансуються через Національну службу здоров’я за договорами на конкретні медпослуги. Під час аудиту з більше ніж 1600 договорів, укладених з медзакладами по всій Україні, 984 лікарні мають дефіцит. Це означає, що вони отримають кошти у 2020 році менше, ніж це було у 2019 році", - заявив Степанов.

Глава МОЗ зазначив, що по деяких лікарнях зменшення фінансування складає від 10% до 50%.

Скорочення медиків є головним ризиком імплементації другого етапу медреформи», - підсумував Максим Степанов.

Глава МОЗ має намір провести аудит фінансів, щоб виправити помилки і внести зміни в витрачання грошей. Це повинно дозволити уникнути скорочень в медичній сфері.

Нагадаємо, в Україні з 1 квітня з запуском Програми медичних гарантій стартував другий етап медичної реформи.

Раніше повідомляли, що перед початком запуску другої хвилі медичної реформи, яка стосуватиметься не лише сімейних лікарів, а й кожної лікарні та поліклініки, Зеленський вирішив створити дорадчу групу з лікарів. Щоправда, увійшли до неї не експерти, а лікарі-мільйонери, які робили все, щоб не допустити реформування галузі охорони здоров'я.

Читайте також:Чому ніхто не палить шини? В Україні з 1 квітня закривають тубдиспансери