Політика
24 квітня 2020
Призначення Саакашвілі в уряд України Грузія може оцінити як «недружній крок» – посол
Шарашенідзе наголосив, що українська сторона поінформована про ставлення Грузії до цього питання.
news-image

Можливе призначення колишнього президента Грузії й ексголови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі на посаду віцепрем’єр-міністра України з реформ може бути сприйняте у Тбілісі як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнерства крок, заявив посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

Міхеїла Саакашвілі визнала Грузинська держава, грузинське правосуддя винним, і його оголошено в міжнародний розшук. Свого часу було звернення до української сторони про затримання і передання Міхеїла Саакашвілі в Грузію, і було передано матеріали порушених кримінальних справ ... Крім того, варто нагадати, що ця людина неодноразово закликала повалити легітимно обраний уряд Грузії насильницьким шляхом. На тлі всього викладеного можливе призначення пана Саакашвілі з великою ймовірністю буде сприйняте у Тбілісі, як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнерства крок», – сказав він.

Шарашенідзе наголосив, що українська сторона поінформована про ставлення Грузії до цього питання.

Ми бережемо нашу дружбу, і дуже сподіваюся, що, ухвалюючи рішення, стратегічний партнер врахує ставлення грузинської сторони до персони Саакашвілі та історії його злочинів у минулому, що підтверджується судовими постановами, які набули чинності», – зазначив дипломат.

Водночас посол звернув увагу на те, що з дня відновлення незалежності двох країн відомий не один приклад взаємної підтримки та тісної співпраці між Грузією і Україною. Сьогодні динаміка співробітництва країн дуже висока, і у двосторонніх, і в міжнародних форматах.

Ми тісно співпрацюємо в рамках ГУАМ, у питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції, в рамках ініціативи "Східне партнерство", в рамках міжнародних організацій. Особливо необхідно відзначити взаємодопомогу і зусилля в питаннях конфлікту з Росією і деокупації. У Грузії Україну вважають однією з дружніх країн, а український народ - найближчим", - сказав Шарашенідзе.

Він також нагадав про торішній візит президента і прем'єр-міністра Грузії в Україну, в рамках якого було підписано документ про створення грузинсько-української стратегічної ради високого рівня, який поклав основу для інституціоналізації стратегічного партнерства обох країн. Однак посол зазначив, що таке показове співробітництво "не всім подобається".

Були неодноразові спроби штучно внести розбрат у наші відносини, та, на щастя, вони були безрезультатні", - резюмував він.

Раніше Саакашвілі заявляв, що президент України запропонував йому посаду віцепрем'єра з питань реформ. 24 квітня, перед позачерговим засіданням парламенту, на зустрічі з депутатами фракції «Слуга народу» Саакашвілі спробує переконати їх підтримати його кандидатуру на посаду.

У червні 2018 року в Грузії заочно засудили Саакашвілі до шести років позбавлення волі в справі про побиття колишнього опозиційного депутата Валерія Гелашвілі у 2005 році.

Тбіліський міський суд визнав експрезидента Грузії винним за звинуваченням в умисному нанесенні тяжкої шкоди здоров'ю і в зловживанні владою із застосуванням насильства.

Саакашвілі назвав вирок незаконним.

Міхеіл Саакашвілі прибув на зустріч з членами фракції "Слуга народу".

Читайте також:Як Саакашвілі за гроші Курченка на держзраду заробив: ексклюзивний документ