Україна
26 квітня 2020
Головні новини тижня: зниження ціни на газ у квітні, продовження карантину, масштабні пожежі в Україні
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Зниження ціни на газ у квітні 

У квітні 2020 року оптова ціна на газ для потреб населення знизилась до 2,9 грн за кубометр, що на 15% менше, ніж у березні та на 38%, починаючи з січня.

У компанії зазначають, що ціна знизилась також для виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК "Нафтогаз України" постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами.

Продовження карантину

У середу, 22 квітня, Кабінет міністрів зібрався на засідання, щоб прийняти рішення про продовження карантину в Україні.

Прем'єр-міністр України оголосив, що Уряд сьогодні продовжить карантин до 11 травня. 11 травня відбудеться відкриття парків, магазинів з непродовольчими товарами і т.д.

В уряді прогнозують, що пік епідемії COVID-19 в Україні припаде на початок травня. За словами Шмигаля, очікуються навіть два піки захворюваності - «орієнтовно на кінець квітня та між 3 і 8 травня». 

Кабмін готує двоетапну стратегію поступового виходу України з карантину, яку планують реалізувати від початку травня до початку липня. Очікується, що першими зможуть вийти на роботу українці працездатного віку. Для людей старшого віку, студентів і школярів жорсткий карантин буде продовжено.

Масштабні пожежі в Україні

У Чорнобильській зоні відчуження та безумовного відселення та у Житомирській області рятувальники продовжують гасити окремі осередки тління залишків деревини та сухої трави.

В Овруцькому районі Житомирської області станом на ранок 26 квітня пожежі локалізовані. У Виступовицькому та Словечанському лісництвах гасять осередки тління трав'яного настилу, лісової підстилки, пеньків та деревини.

У селі Замисловичі Олевського району з 23 квітня продовжують гасити суху траву, лісову підстилку та деревину.

У Житомирській області до гасіння залучили 764 людини та 113 одиниць техніки.

Станом на ранок 26 квітня у Чорнобильській зоні гасять пожежі на території Луб’янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв. Пожежники локалізують два осередки (с. Крива Гора та с. Рудьки – с. Буряківка) тління пеньків, залишків деревини та торф’янику в осередках пройдених вогнем.

До гасіння залучили 1 050 людей та 250 одиниць техніки.

За даними ДСНС, радіаційний фон у Києві та Київській області у межах норми. 

Саакашвілі запропонували посаду віце-прем'єра

Міхеїл Саакашвілі заявив, що отримав від президента України Володимира Зеленського пропозицію стати віце-прем'єром України з реформ. Саакашвілі заявив, що попереду - дуже складний період і в економіці, і в цілому по життю в країні. 

Екс-президент Грузії сподівається використовувати свій міжнародний досвід, для того щоб бути корисним членам урядової команди, в тому числі у відносинах з міжнародними фінансовими організаціями, посилити престиж України та її інтеграцію з міжнародними спільнотами, щоб відстояти в першу чергу інтереси українського народу і сприяти прогресу в країні.

Різке збільшення хворих на COVID-19

В Україні зафіксовано 7170 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 23 квітня в Україні 7170 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 187 летальних, 504 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 578 нових випадків.

У Києві серед осіб, у яких за минулу добу виявили коронавірус COVID-19, 34 жінки віком від 21 до 84 років, 29 чоловіків віком від 26 до 71 року, а також семеро дітей віком до 17 років (дві дівчини та п'ять хлопців).

Нагадаємо, найближчим часом, імовірно, буде запущено масове ІФА-тестування на антитіла до нового коронавірусу – для визначення наявності імунітету до коронавірусної хвороби