Події
29 квітня 2020
Коронавірус може згубно впливати на згортання крові: чому помер 18-річний юнак, а МОЗ змінило інструкції
Лікарі в усьому світі стурбовані поширенням проблемами зі згортанням крові у пацієнтів з важким перебігом COVID-19.
news-image

Утворення згустків крові можуть робити вентиляцію легень неефективною, призводити до ампутації кінцівок та навіть смерті. Про це йдеться у метаріалі, який підготували журналісти ТСН.

Наймолодша жертва нового коронавірусу в Україні – 18-річний хлопець з Житомирщини. Він помер через кровотечу на тлі тромбозу. Такий випадок не поодинокий. Лікарі в усьому світі стурбовані поширенням проблемами зі згортанням крові у пацієнтів з важким перебігом COVID-19.

Водночас в Україні розширили протокол лікування коронавірусної інфекції, додавши до переліку препаратів гепарин. 

Наскільки серйозна проблема

Доктор Джеффрі Лоуренс, гематолог з Weill Cornell Medicine в Нью-Йорку, заявила CNN, що число проблем зі згортанням у пацієнтів з COVID-19 у відділенні інтенсивної терапії "безпрецедентне".

Також про це розповідала Валентина Голобородько, яка практикує у лікарні “Montefiore Medical Center” район Бронкс у Нью-Йорку. Вона називала тромбоз однією з можливих причин раптової смерті пацієнтів з COVID-19.

Ми абсолютно не розуміємо причину. Схиляємося до того, що ці смерті відбуваються або через тромбози… Ми багато обговорюємо з колегами і з Італії, і з інших країн, обговорюємо у групах і на форумах, що у багатьох виявляють тромбози глибоких вен і венозні, і артеріальні тромби. Тому, якщо ця хвороба передбачає розвиток тромбозу, то такий хворий може померти або від раптового інфаркту, або від тромбоемболії легеневої артерії", - казала вона.

Водночас через тромбоз може настати необхідність ампутувати кінцівки або їхні частини.

Слова лікарів підтверджує дослідження з Нідерландів, нещодавно опубліковане в журналі Thrombosis Research. Вони виявили, що 31% з 184 пацієнтів страждали від тромботичних ускладнень, що є надзвичайно високим рівнем, пише Scince Time.

Інше дослідження, проведене у Франції, показало, що серед пацієнтів з тяжкими симптомами COVID-19, 23% мали гостру тромбоемболію легеневої артерії. Воно опубліковане в журналі Radiology.

Чому за COVID-19 утворюються тромби

Міжнародна група експертів на чолі з доктором Бехнудом Бікделі з Нью-Йоркської Пресвітеріанської лікарні вивчили проблему згортання крові у пацієнтів з COVID-19 і опублікували результати своєї роботи в журналі The American College of Cardiology.

Достеменно причина виникнення проблем зі згортанням крові в інфікованих коронавірусом не відома. Втім Бікделі запропонував кілька можливих пояснень.

Так, пацієнти з важким перебігом COVID-19 ймовірніше матимуть тромботичні ускладнення у разі наявності супутніх захворювання серця або легень.

Інше пояснення полягає в тому, що у пацієнтів в відділеннях інтенсивної терапії більше ризику утворення кров’яних згустків, адже у лікарні вони довго залишаються нерухомими.

Деякі дослідження також вказують на те, що так звана "цитокінова буря", надмірна імунна реакція, пов'язана з більш високими показниками згортання крові. Водночас цитокінова буря часто зустрічається за COVID-19.

Але і це ще не все. Медики підозрюють, що і в самому вірусі може бути щось, що сприяє згортанню крові. Так, у журналі The Lancet була опублікована стаття, в якій йшлося, що новий коронавірус вірус може інфікувати клітини ендотелію кровоносних судин, які можуть відігравати роль у процесі згортання крові.

Що радять лікарі

Ми навіть обговорюємо з колегами питання збільшення дози препаратів проти згортання крові, які ми даємо для профілактики утворення тромбів, щоб цим хворим давати більші дози антикоагулянтів. Щоб попередити тромб", - розповіла лікарка.

Нідерландські лікарі, які досліджували проблему, у своїх порадах Національному інституту громадського здоров’я говорять про профілактичне введення низьких доз антикаогулянтів усім госпіталізованим пацієнтам з COVID-19 після прибуття до лікарні. Згодом, після тестувань та візуалізацій, лікар за необхідності може призначити й терапевтичне лікування засобами проти згортання крові.

Лікар Бікделі також каже, що згідно з їхніми результатами, ризики тромботичних ускладнень у пацієнтів з COVID-19 настільки великі, що їм "можуть знадобитися розріджувачі крові навіть у профілактичних цілях, ще до візуальних тестів".

Водночас Бікделі зазначає, що хоча гепарин ефективний для низки пацієнтів, подекуди у хворих зустрічаються багато мікрозгустків, проти яких він не допоможе.

Сесілія Міранте-Борде, лікар-реаніматолог військового госпіталю, розповідає, що такі згустки допомагають пояснити, чому вентиляції легень не дуже ефективна для деяких пацієнтів з низьким вмістом кисню в крові. Мікро-згустки блокують кровообіг, через що кров виходить з легень менш насичена киснем, ніж мала б.

Наразі Міністерство охорони здоров'я України вже внесло до протоколу лікування COVID-19 гепарин, що перешкоджає зсіданню крові. Зробили це саме через велику кількість тромбоемболічних ускладнень серед пацієнтів. 

Як ми писали, в Італії від коронавірусної хвороби померли більше 150 медичних працівників.

А от 26-річний нападник італійського футбольного клубу "Ювентус" і збірної Аргентини Пауло Дибала вже більше місяця лікується від коронавірусу.

Нагадаємо, названо новий осередок коронавірусу в тілі людини: залишається надовго. Навіть після видалення коронавірусу з дихальних шляхів людини, інфекція може ще довго зберігатися в очах.

Читайте також:У Британії запустили в масове виробництво потенційну вакцину проти COVID-19