Суспільство
4 травня 2020
Надбавка медикам у 300%: чому виплати немає і чи варто її чекати
Українські медики досі не дочекалися виплати обіцяних владою надбавок до зарплати у розмірі 300%
news-image

У Мережі все активніше тиражують інформацію, що обіцяні медикам 300% надбавки застрягли на рівні облдержадміністрацій.

Між тим, кількість інфікованих медиків в Україні зростає, а надбавок і потрібної кількості засобів захисту у багатьох як не було, так і немає. Про те, що обіцяні медикам 300% надбавки застрягли на рівні обласних держадміністрацій, повідомила народний депутат Лариса Білозір – самовисуванець по виборчому округу № 15 Вінницької області, пише «Є!».

За її словами, постійно спілкуючись з медиками свого округу, вона дізналася, що ті досі не отримали ані копійки надбавки за березень. При цьому у Вінницькій ОДА на запит нардепа відповіли, що лише розглядають пропозицію про надання таких субвенцій.

Також Білозір стверджує, що медики, які боролися з COVID-19, отримають надбавку погодинно, а не за сам факт, що складе максимум до 20% надбавки, ніяк не 300%. Між тим, згідно з даними Центру громадського здоров'я України, кожен 5-й заражений – співробітник медустанови.

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що навколо виплат медикам, як і навколо всього, що пов'язано з пандемією коронавіруса і карантином, плодиться багато фейків. Але при цьому не виключає, що має місце бути традиційне українське "раздолбайство". У тому числі – на рівні центральних або місцевих властей.

Готуватися до зустрічі коронавіруса потрібно було в січні-лютому. У нас же тягнули до останнього. В результаті не встигли забезпечити медиків відповідною кількістю засобів захисту, а всіх громадян – елементарними медмасками. Не кажучи вже про вироблення грамотної стратегії протидії пандемії", – каже Тарас Загородній.

Що стосується грошей, які, за даними офіційного Києва, були спущені на місця, то експерт звертає увагу на декілька нюансів.

Гроші приходять певними траншами з певними проміжками часу, – зазначає Загородній. 
Між їх відсиланням і видачею є певний часовий лаг. Кошти потрібно оформити, провести, підтвердити прихід грошей з центру вниз, розподілити, скинути на картки. Але організаційний процес у нас традиційно не на висоті. І якщо у Кабміні запевняють, що кошти відіслали, то потрібно вже розбиратися з місцевою владою, чому вони не виплатили. Якщо затримки на рівні ОДА, то президент може дати прочухана, бо це – його лінія підпорядкування".

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко підкреслює, що інформація про "300% надбавки" медикам звучала дуже серйозно. Але це далеко від реальності.

Потрібно розуміти, що мова йшла про 300% не від зарплати, а від окладу, який у медиків – невеликий. Тож насправді, мова йде не про таку вже й істотну надбавку, – говорить експерт. 
– Крім того, далеко не всі медики, які беруть участь у протидії коронавірусній інфекції, отримають по 300% надбавки. Є ті, хто отримай значно менше. І в цьому – певний маніпулятивний момент. Адже всі ми чуємо "300%". А насправді це не так. Зате піаритися на такій круглій цифрі дуже зручно".

Ігор Петренко звертає увагу і на те, що наступний етап медреформи передбачав зменшення фінансування медичних установ.

Логіка була в тому, що медики самі повинні заробляти, залучаючи клієнтів, будучи клієнтоорієнтованими, – пояснює експерт. – Слід було зупинити впровадження медреформи, коли стало ясно, що накочує пандемія. Але у нас була чехарда з міністрами, тож і тут виявилися проблемні для медиків моменти. Природно, в нинішніх умовах говорити про скорочення представників системи охорони здоров'я – неприпустимо".

Що стосується перерахування тих самих "надбавок", то і тут є свої слизькі моменти. Крім власне організаційних (дійшли-не дійшли, якщо дійшли – то чому не видані)

Частково ці кошти мали намір брати з місцевих бюджетів, – зазначає Ігор Петренко.
 Але вони і так знекровлені через недонадходження у зв'язку з карантинними заходами. Бізнес-активність адже помітно впала. До того ж центральна влада позбавила місцеві бюджети податків на здачу в оренду муніципальної власності, на землю і так далі... Легше всього сказати, що тут винні місцеві влади. Але це – комплексне питання. І якщо ВР проголосувала за надбавки, потрібно було чітко пояснити, про яку суму йде мова, як вона буде розподілятися, як і яким чином видаватися. Ми бачимо черговий провал комунікації з суспільством. І зростання невдоволення – тепер вже серед тих, що знаходяться на передовій боротьби з пандемією медиків, які вважають, що їх обдурили".
Я читав ще кілька днів тому про те, що обіцяні 300% надбавки до зарплати вже перераховані  на місця. Про це відзвітував і голова МОЗ на одному з брифінгів, – каже політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ Микита Трачук. 
Тим не менш, виникає питання, наче з пісні Висоцького – "Де гроші, Зін?". Ситуація, на мій погляд, кричуща. Наскільки я пам'ятаю, там подекуди поки ще вирішують, як ці гроші перерозподілити на місцях між медиками (а ми чудово знаємо, до чого зазвичай призводить таке "освоєння" бюджету), а подекуди - придумали алгоритм, таку "схему" надбавок, коли вони погодинні, а не в цілому за роботу. І після цього лікар отримує набагато менше, ніж заслужив, і чим було виділено грошей".

Медики – на передовій лінії оборони від пандемії, нагадує політолог. Тим страшніше, що навколо них ведуться якісь махінації.

Хочеться сказати величезне спасибі медикам за їхню роботу. Це – героїчні люди, – підкреслює Микита Трачук.
 Ті, хто сидить у високих кабінетах і займається махінаціями на здоров'ї і життях співгромадян, ніби як теж люди... Але ніби якісь інші, з іншого світу. Я вважаю, що епідемія остаточно зірвала маски: ми живемо в абсолютно "прогнилій" зсередини державі, в соціумі з сильно деградувавшими соціальними відносинами і відповідальністю, наскрізь просякнутому корупцією як фундаментом цих самих відносин. Майже впевнений, що ніхто не понесе за підсумком заслуженого покарання... Наш народ, схоже, не пробити нічим: у всьому знайдемо вигоду".

Також читайте: У МОЗ обіцяють розібратися, чому медикам не дійшли обіцяні надбавки до зарплати

Читайте також:Столичні медики оголосили бойкот через низьку зарплату під час епідемії, Кличко пообіцяв доплати