Політика
5 травня 2020
Проти Януковича можуть знову почати процедуру екстрадиції, – Офіс генпрокурора
Прокурори проситимуть суд дозволити проведення спеціального досудового розслідування.
news-image

Заочний арешт колишнього президента України Віктора Януковича Печерським райсудом Києва дозволяє поновити роцедуру екстрадиції з Росії.

Кримінальне провадження, за яким заочно арештували Януковича 4 травня, стосується узурпації влади. Про це йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

У провадженні розслідуються обставини вересня – жовтня 2010 року, коли Янукович незаконно збільшив обсяг владних повноважень.

Ці владні повноваження відносилися до повноважень законодавчої і виконавчої влади, внаслідок повернення неконституційним способом дії Конституції України від 28 червня 1996 року. Зазначене рішення суду дає право стороні обвинувачення почати відносно Януковича процедуру екстрадиції, – повідомив Офіс генпрокурора.

В повідомленні додали, що прокурори проситимуть суд дозволити проведення спеціального досудового розслідування (in absentia).

Що відомо про екстрадицію Януковича

Український суд визнав Віктора Януковича винним у низці злочинів, зокрема: державній зраді, пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, пособництві у веденні агресивної війни.

Росія ж офіційно відмовила Україні в екстрадиції Януковича у травні 2016 року, коли суд розглядав справу про державну зраду.

Якщо президент-утікач вирішить повернутись до України, йому доведеться відсидіти 13 років у в'язниці.

До слова, він отримав пом'якшення покарання під впливом представників російської влади – прокурори просили йому 15 років ув’язнення.

Підставою для судового процесу стало те, що під час Майдану в 2014 році Янукович звернувся по "допомогу" до Володимира Путіна. Зокрема, попросив його застосувати війська для "відновлення законності" в Україні. Такі слова експрезидента пролунали після того, як він втік до Росії.

Після втечі з країни в 2014 році колишній президент України проживає на території РФ.

Нагадаємо, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав кримінальну справу проти екс-депутатки Тетяни Чорновол помстою колишнього адвоката Віктора Януковича Олександра Бабікова, який нині є заступником директора Держбюро розслідувань.

Раніше повідомляли, що Мін’юст готує спеціальну процедуру, яка дозволить переглянути справи та сплатити колишнім чиновникам компенсації через рішення ЄСПЛ у Страсбурзі.

Читайте також:В Україну повертаються часи репресій та переслідувань - Савінцев