Політика
7 травня 2020
Розплата за коронавірус: чи зможуть США добитися компенсації від Китаю
Білий дім повірив в те, що пандемія коронавіруса COVID-19 є результатом свідомих дій влади Китаю
news-image

Останнім часом серед високопоставлених чиновників США популярна ідея притягнення Китаю до відповідальності за поширення коронавіруса в світі, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua

Днями президент США Дональд Трамп звинуватив Китай в ненавмисному поширенні вірусу з Уханя по всьому світу. На його думку, пандемія коронавіруса є найгіршою атакою на США, ніж напад Японії на військово-морську базу Перл Харбор у грудні 1941 р. або атаки терористичної організації "Аль-Каїда" на вежі-близнюки в Нью-Йорку 11 вересня 2001 р. Американські спецслужби проводять дослідження, щоб точно зрозуміти походження коронавіруса.

Поки не ясно, чи коронавірус був розроблений штучно в лабораторії, чи то перейшов до людини від інших видів, у тому числі від кажанів. Але держсекретар США Майк Помпео пообіцяв, що Компартія КНР заплатить за те, що вона нібито накоїла. Чиновник переконаний в тому, що однією з причин поширення коронавіруса за межі Китаю є існуючий там авторитарний стиль правління, приховування інформації про пандемію. Ця риторика свідчить, що в непростих американо-китайських відносинах виник новий виток протистояння, який може обернутися наслідками для всього світу.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що США створюють новий прецедент, при якому в якості акту агресії сприймається поширення інфекції, а не військові дії або теракти. Експерт акцентує увагу на тому, що від коронавіруса в Америці померло більше людей (близько 75 тис. чол.), ніж загинуло в результаті атаки на Перл Харбор (2 335 осіб) або терактів 11 вересня 2001 р. (2 977 чол.). Коронавірус забрав більше життів американців, ніж Корейська війна 1950-53 рр. (36 516 осіб), В'єтнамська війна 60-х-70-х (58 318 чол.).

Окремий момент – економічний збиток від карантину. За перший квартал 2020 р. американська економіка зазнала більше збитків, ніж за останні десять років. Американському уряду довелося виділити 3 трлн дол. на підтримку бізнесу та виплати американським сім'ям, які змушені сидіти вдома. Голова федерального резерву США Джеромі Пауелл вважає, що це ще не все, що доведеться зробити для подолання найгіршої економічної кризи 30-х років минулого століття. З середини березня 26 млн американців втратили роботу. Зараз безробітних в США більше, ніж у часи "Великої депресії" (15 млн) – світової економічної кризи 1929-39 рр., викликаної перевиробництвом споживчих товарів.

До пандемії коронавіруса прогнозувалося зростання американської економіки на 2% в 2020 р. Проте, замість цього країна отримала зниження ділової активності, зниження виручки бізнесу і закриті підприємства. Прибуток машинобудівного холдингу General Electric знизився на 8%, а авіабудівного концерну Boeing – на 48%. Малий і середній бізнес на межі виживання. Закупівлі споживчих товарів, які становлять дві третини американської економіки, знизилися на 7,6%. Американці вимушені економити кожну копійку.

Слідом за США притягнути до відповідальності Китай за пандемію коронавіруса можуть інші країни, враховуючи зростання антикитайських настроїв у світі. Економічні втрати поніс весь світ. У 2020 р. прогнозується зниження зростання світової економіки більш ніж на 4%. Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон виступає за проведення міжнародного розслідування після того, як з подачі американців з'явилася версія про витік коронавіруса з лабораторії в Ухані. В Ухані розташований інститут вірусології, де в 2015 р. була відкрита лабораторія з дослідження заразних патогенів. Ще у квітні прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе прийняв рішення виділити 2,2 млрд дол. на те, щоб допомогти японським компаніям перенести виробництво з Китаю в інші регіони. Крім США серйозні втрати від коронавіруса зазнали Італія, де померли близько 30 тис. громадян, Іспанія – де хвороба забрала життя майже 26 тис. чол.

Адміністрація Трампа опрацьовує різні варіанти примусу Китаю компенсувати збитки, які принесла пандемія коронавіруса. За інформацією японського аналітика Тсуйоши Нагасава, в якості одного із заходів може бути подання судового позову на Компартію Китаю з вимогою сплатити фінансові збитки, спричинені пандемією коронавіруса. За інформацією Нагасава, вже були випадки подання позовів американських громадян на китайські компанії.

Держсекретар США Майк Помпео не випадково заявив, що платити буде Компартія КНР, оскільки рішення судів однієї держави не поширюються на інші країни. Цими питаннями займається Міжнародний Суд ООН, арбітражі. Однак, американський адвокат Метью Мур вважає, що дане правило не поширюється на політичні партії. На думку Мура, в разі перемоги в суді американські компанії, які працюють в Китаї можуть вилучити майно Компартії в якості варіанту компенсації.

В Республіканській партії запропонували ідею припинити сплачувати за борговими зобов'язаннями Китаю. КНР є найбільшим кредитором США. Борг Америки перед Піднебесною становить понад 1 трлн дол. Дана ідея не сподобалася господареві Овального кабінету. На думку Трампа, такий крок може негативно відбитися на доларі. Свою роль відіграє і питання репутації. Трамп не бажає напередодні президентських виборів заробити репутацію людини, яка відмовляється платити за рахунками. Ще до приходу в політику, забудовник Трамп взяв в борг у Банку Китаю 211 млн дол. на рефінансування хмарочоса на Манхеттені в 2012 р. Trump Organization повинна розрахуватися перед Банком Китаю до 2022 р.

У Білому Домі допускають можливість обкласти китайську продукцію імпортними митами у відповідь. Після підписання у середині січня першої частині торгової угоди США і Китай скасували частину імпортних мит, які вводилися в розпал торгової війни в 2019 р. Пекін погодився купувати більше американської сільгосппродукції. Розглядається можливість змінити ланцюжок постачання американських компаній і відмовитися від поставок продукції з Китаю.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі допускає, що адміністрація Трампа використовує коронавірус як привід для того, щоб пригрозити Китаю новими митами і схилити до нових поступок по другій частині торгової угоди. Досі залишаються неврегульованими протиріччя. США вимагають від Китаю звільнити американські компанії від передачі інформації про ноу-хау і торгових секретів китайській владі в обмін на дозвіл працювати в Піднебесній, припинити субсидувати держкомпанії, які створюють зайву конкуренцію закордонним фірмам. Однак, США і Китай відклали торгові переговори і підготовку до другої частини торгової угоди через пандемію коронавіруса. Трамп заявив, що протягом тижня-двох повідомить, наскільки сумлінно Китай виконує умови першої частини торгового угоди. Вашингтон явно шукає, за що зачепитися.

Можливо, Трамп намагається поліпшити свій імідж напередодні президентських виборів. Прес-секретар міністерства закордонних справ КНР Хуа Чанін назвала звинувачення з боку США брудною політичною кампанією Республіканської партії напередодні президентських виборів. За даними опитування Pew, дві третини американців негативно ставляться до Китаю. Стільки ж громадян вважають, що Трамп діє надто повільно у справі стримування пандемії коронавіруса. Американський президент говорить те, що хочуть чути американські виборці.

Сумнівно, що США зможуть домогтися чогось від Китаю, який також зазнав втрат від пандемії коронавіруса. На думку аналітика Френка Сайрена, в січні-лютому 2020 р. роздрібні продажі в Китаї знизилися на 20%, а карантинні заходи коштували 4% ВВП. Якщо Трамп введе нові мита на китайські товари, то у відповідь КНР може припинити виконувати умови першої частини угоди, перестати купувати американську сільгосппродукцію. У програші залишаться американські фермери, які постраждали від карантину. Трамп розраховує на підтримку американських аграріїв на виборах і такий розклад йому не вигідний.

Також читайте: У Київській лікарні № 4 почали випробовувати вітчизняний препарат проти коронавірусу

Читайте також:Українка з собакою, яку у лютому не евакуювали з Уханю, добралась додому