Iнтерв’ю
8 травня 2020
Мар'яна Безугла: «РНБО ухвалив рішення про закриття державних кордонів України на початку пандемії»
Ситуаційним центром РНБО України протягом 20-22 березня створено два електронних сервіси для моніторингу стану захворюваності на COVID-19.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Мар'яною Безуглою, депутаткою від "Слуги народу", заступницею голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки у Верховній Раді України IX скликання (з 29 серпня 2019 року), головою підкомітету запровадження цінностей і стандартів НАТО, міжнародного військового співробітництва та миротворчості, членом Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО.

Кор.: Вже понад місяць в Україні впроваджено режим надзвичайної ситуації. Обмежувальні заходи, порядок пересування людей, транспорту вирішує Кабінет Міністрів України. Яку роль відіграє у всьому цьому РНБОУ і що вирішує цей керівний орган?

Мар'яна Безугла: РНБО – це орган, який ухвалив рішення про закриття державних кордонів України на початку пандемії.

Також  та забезпечення лікарень відповідними силами та засобами для боротьби з коронавірусом.

Перший сервіс - кабінети адміністраторів для областей у контексті моніторингу даних щодо захворюваності. Другий – для адміністраторів лікарень з інфекційними відділеннями та додаткових опорних лікарень, які були визначені областями, щодо матеріально-технічного забезпечення та забезпечення медичним персоналом.

Кор.: Президент Зеленський запропонував Міхеїла Саакашвілі на посаду віце прем'єра з реформ. Чи підтримуєте Ви таку пропозицію – так чи ні? Чому?

Мар'яна Безугла: Так, я підтримувала призначення Саакашвілі, оскільки в нього є великий досвід впровадження реформ.

Кор.: Які карантинні заходи впроваджено в військових частинах, адже вони є великим скупченням людей?

Мар'яна Безугла: Перелік заходів щодо боротьби з поширенням коронавірусу у Збройних Силах України включає:

 - заборону службових відряджень посадових осіб до органів військового управління та поїздок за кордон;

 - дозвіл державним службовцям (за окремим рішенням) виконувати службові обов’язки за місцем проживання з дотриманням вимог чинного законодавства України щодо збереження державної таємниці та недопущення витоку службової інформації;

 - забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних вимог у службових приміщеннях (на робочих місцях), здійснювати постійне їхнє провітрювання та моніторингу стану здоров’я підлеглого особового складу;

 - обмеження проведення службових нарад та заходів колективної підготовки;

 - організації та забезпечення безумовного виконання Плану заходів щодо недопущення занесення і поширення у військових частинах Збройних Сил України випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої корона вірусом COVID 2019;

 - припинення шикування більше роти в ЗСУ задля уникнення скупчення людей.

Нагадаємо, Грузія відкликала посла з Києва для консультацій після призначення колишнього грузинського президента Михайла Саакашвілі на посаду голови виконавчого комітету реформ України. Про це заявив глава МЗС Давид Залкаліані.

Також ми писали, що поки в Україні триває карантин, в енергетиці різко загострилася криза, про яку давно попереджали.

Читайте також:Рада прийняла закон про страхові виплати медикам, що борються з COVID-19