Україна
10 травня 2020
Головні новини тижня: День Перемоги над нацизмом, призначення Саакашвілі, протести підприємців
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

День Перемоги над нацизмом

У суботу, 9 травня, в Україні відзначали День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлений відповідно до Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років».

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку - загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів.

З нагоди Дня перемоги над нацизмом до українців звернувся Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. 

Призначення Саакашвілі

Президент призначив Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ

Про це йдеться в Указі № 169/2020 «Питання Національної ради реформи і Виконавчого комітету реформ», який Глава держави підписав 7 травня.

Грузія відкликала посла з Києва для консультацій після призначення колишнього грузинського президента Михайла Саакашвілі на посаду голови виконавчого комітету реформ України.

Була мова про те, що Саакашвілі ввійде в Кабінеті міністрів. Але можливе призначення в уряд спровокувало шквал критики всередині фракції "Слуга народу", а також ледь не обернулася міжнародним скандалом з Грузією. Тому Зеленський запропонував йому нову посаду.

Протести підприємців

Під будівлею Кабміну у Києві проходить акція протесту підприємців.

Кореспондент інфопростору «Є!» знаходився на місці подій і проводив пряму трансляцію того, що відбувалося.

За словами протестувальників, вони хочуть знати свою долю після ослаблення карантину і як їм працювати в нових умовах.

Підприємці вимагають у влади компенсації за недоотримані прибутки у період вимушеного простою через карантинні заходи та рівних умов, за яких не лише супермаркетам дозволяється працювати, а й ринкам.

Усик та Ломаченко в базі Миротворця

Українські боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко знялися у документальному фільмі "Здрастуй, брате! Христос воскрес".

Фільм представлений російським монастирем "Корсунська Князь-Володимирська чоловіча пустинь" спільно з Києво-Печерською лаврою і опублікований на YouTube-каналі "Корсунська пустинь".

Як ми писали раніше, Генеральний секретар Федерації боксу Росії Умар Кремлєв заявив, що готовий надати Василю Ломаченку і Олександру Усику російське громадянство

Читайте також: Усик та Ломаченко знялися в російському пропагандистському фільмі про віру