Політика
11 травня 2020
В Україні тільки одна область повністю виплатила підвищені зарплати медикам
Медикам, що працюють з COVID-19 обіцяли 300-відсоткову зарплату.
news-image

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив про те, що ситуація з додатковими виплатами медикам, що напряму працюють із зараженими коронавірусом, залишається не розв'язаною. Лише Полтавська область відзвітувала про повні виплати. Про це Степанов заявив на брифінгу, перебуваючи з робочою поїздкою на Полтавщині.

Ми отримали інформацію станом на 8 травня щодо сплати надбавок за березень місяць. Вони невтішні, я буду доповідати прем'єр-міністру і президенту, особливо по окремих областях. Єдина область, яка дійсно виплатила в повному обсязі, це саме Полтавська область. В середньому, вони сплатили кожному медичному працівнику, який працював з COVID-19 близько 21 тисячі гривень. Це ті 300%, які вони та повинні були сплатити", - заявив Степанов.

На своєму виїзному брифінгу міністр також зазначив, що відвідає області лікарні та станцію екстреної медицини та медицини катастроф, оскільки з минулого року Полтавська області працювала в пілотному проєкті. За словами Степанова, цей проєкт створений для комфортного переходу в реформуванні медицини другої та третьої ланки.

За цим проєктом, медичні послуги сплачувались за "фактом лікування", - за конкретний пролікований випадок і його складність.

Таке диво сталось. Якщо подивитись в якому "пілоті" працювала Полтавська область, а з іншого боку подивитись на те, що було впроваджено з 1 квітня – це зовсім різні речі", - зазначив Максим Степанов, додавши, що хоче поспілкуватися з людьми, що працювали у пілотному проєкті, щоб перейняти їх досвід.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні проведуть низку змін у фінансуванні медичної галузі. Зокрема, міністерство планує провести масштабну експертизу медичної галузі та запровадити стандарти надання медичної допомоги.

Глава МОЗ має намір провести аудит фінансів, щоб виправити помилки і внести зміни в витрачання грошей. Це повинно дозволити уникнути скорочень в медичній сфері.

Рада директорів СБ затвердила додаткове фінансування Україні розміром 135 мільйонів доларів для проекту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей".

До того, президент України Володимир Зеленський публічно закликав керівництво Міністерства охорони здоров'я та профільного парламентського комітету запропонувати план "покращення" другого етапу медичної реформи, щоб уникнути "негативних наслідків". За словами президента, створена за його ініціативою робоча група, в яку увійшли титуловані лікарі, академіки та професори, проаналізувала стан речей в медицині.

Читайте також:МОЗ блокує другий етап медичної реформи