Наслідки коронакризи в економіці України почнуться влітку, - бізнесмен Сеяр Куршутов
Бізнесмен передбачає, що реальне падіння економіки України почнеться з другої половини травня.
news-image

Основні наслідки коронакризи для української економіки почнуть проявлятися з другої половини травня і влітку. Про це заявив бізнесмен Сеяр Куршутов, коментуючи питання про наслідки пандемії для України журналісту РБК-Україна.

На думку Куршутова, реальне падіння економіки України вже спостерігалося в другій половині 2019 року.

Багато хто в уряді (з ким я маю можливість формально і неформально спілкуватися) чомусь вважають, що падіння митних і податкових платежів викликано коронакризою. Але насправді, падіння йде з січня (2020 року, - ред.), а реально воно йде з минулого літа", - вважає бізнесмен.

Водночас, Куршутов зазначає, що реальне падіння економіки України почнеться з другої половини травня. Наприклад, коментуючи відсутність глобального зниження обсягів імпорту за останні два місяці через коронакризу, бізнесмен звернув увагу на бюджетоформуючі товари, які дають понад 80% надходжень до бюджету.

Всі ці товари були сплачені наперед. Фактично, в ці 2 місяці, поки у нас пандемія і карантин, насправді в країну приїхав той товар, який оплачено "до", реальне падіння обсягів імпорту і ще більшого просідання митних платежів і податкових надходжень ми побачимо десь з 10-15 травня і влітку", - додав бізнесмен.

На його думку, потрібні реальні заходи, потрібно відповісти бізнесу на питання як йому перезапуску; потрібно відповісти на питання, як оптимізувати податки, орендні платежі; врегулювати ці питання насправді форс-мажорні та договірні на період дії якихось ослаблених форм карантину.

Нагадаємо, заступник міністра охорони здоров'я і головний санітарний лікар України Віктор Ляшко опублікував рекомендації для бізнесу на період пом'якшення карантину, який розпочнеться з 11 травня.

Раніше ми писали, що за оцінками Всесвітньої організації туризму, яка є структурною одиницею Організації об'єднаних націй, кількість міжнародних туристів у світі за підсумками 2020 року може скоротитися на 58-78% проти аналогічного показника попереднього року.

Читайте також:МВФ відмовився від «розширеного» кредиту для України: що буде з курсом долара і скільки грошей отримаємо