Україна
16 травня 2020
Що буде з курсом гривні після карантину – прогноз НБУ
У Нацбанку не очікують, що після завершення карантину українці кинуться обмінювати гривні
news-image

У Національному банку України запевнили, що вміють працювати з ринком так, щоб не було різких коливань, якщо вони раптом почнуться. Про це розповів голова НБУ Яків Смолій в інтерв'ю "BBC News Україна", пише «Є!» .

За словами Смолія, сьогодні системні банки можуть проводити обмін валюти онлайн через банківські додатки. Тому клієнти, які мали безготівкову гривню та хотіли її поміняти на безготівковий долар, зробили це. Крім того, у доступі для обміну у банківських відділеннях та небанківських пунктах обміну, які не закривалися під час карантину, була й готівка. Тож, каже Смолій, населення мало змогу обміняти гроші за потребою.

У Нацбанку заявили, що не очікують, що після завершення карантину українці стануть купувати долари.

Думаю, в першу чергу населення почне витрачати кошти, які в них ще є, бо є певний відкладений попит, - розповів глава НБУ. - Хоча попит буде залишатися ще досить пригніченим, ми більше очікуємо на певне збільшення споживання, якщо порівняти з карантином, а не на збільшення валютних накопичень чи валютних операцій".

Смолій додав, що коливання курсу не є "якоюсь страшилкою". І нагадав, що у березні НБУ задля стримання ажіотажу виходив на ринок з інтервенціями.

Сьогодні курс навіть трохи укріпився, і ми викуповуємо долари на ринку в міжнародні резерви, - йдеться у повідомленні. - За другий квартал ми викупили майже мільярд доларів, тобто тренд розвернувся у зворотному напрямку".

Також читайте: Українські авіакомпанії втрачають 600-700 млн грн у місяць через карантин — Криклій

Читайте також:Співпраця України та МВФ: яку вигоду отримає офіційний Київ