Світ
18 травня 2020
Понад 120 країн підтримали проведення розслідування походження коронавірусу — The Guardian
Більш ніж 120 країн підтримали заклик Австралії провести незалежне розслідування, аби встановити походження коронавірусної інфекції SARS-CoV-2.
news-image
Більш ніж 120 країн підтримали заклик Австралії провести незалежне розслідування, аби встановити походження коронавірусної інфекції SARS-CoV-2.

Про це повідомляє газета The Guardian у понеділок, 18 травня, пише Громадське.

Так, до цієї пропозиції приєдналися 54 країни Африки. Напередодні ввечері було відомо також про підтримку, зокрема, країнами Євросоюзу, Австралії, Південної Кореї, Японії, Індонезії, Туреччини, Великої Британії, Росіє та ПАР.

Заплановано, що голосування з цього питання пройде вранці у вівторок, 19 травня.

Нагадаємо, першою про необхідність незалежного розслідування заявила Австралія, за що країну одразу розкритикував Пекін, звинувативши Канберру «у політичній атаці».

Але австралійські дипломати вмовили країни ЄС приєднатися до «коаліції», яка виступає за розслідування походження коронавірусу. Вони вимагають дати «неупереджену, незалежну та всеосяжну оцінку». Україна також підтримала цей проєкт.

У заяві конкретно не згадуються Китай та місто Ухань, звідки епідемія почала розповсюджуватися, але там наголошується, що ВООЗ має співпрацювати з Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин для проведення спільних місій для виявлення зоонозного джерела — тобто встановити, яка тварина стала джерелом вірусу, а також чи були якісь проміжні господарі перед тим, як вірус потрапив до людей.

Поки ані Китай, ані США не підтримали цю заяву. Якщо мотивація першого доволі очевидна — країна не хоче допускати незалежних експертів на свою територію, то у випадку зі США є протилежне бажання — американські дипломати наполягають на більш жорстких формулюваннях, аби заява конкретно вимагала встановити, як коронавірус виник у китайському Ухані.

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що США мають докази штучного походження коронавірусу в лабораторії Уханя. Про походження з лабораторії Уханя заявив і державний секретар Майк Помпео.

Раніше ми підготували для вас україномовну версію розмови Джо Рогана про те, чи коронавірус створювався в лабораторії

Нагадаємо, до Сенату Конгресу США внесли законопроект, який дозволяє президенту Дональду Трампу запровадити санкції проти Китаю за відмову в співпраці при з'ясуванні причин виникнення пандемії коронавірусу. Документ вніс сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Американська співачка Мадонна перехворіла на COVID-19, вважаючи, ще це просто важкий грип. Дізналася про це вона лише згодом, через сім тижнів, коли результат аналізу показав наявність антитіл

Також ми писали, що прем'єр-міністр Бельгії Софі Вілмс оголосила, що відтепер дозволено відвідування близьких друзів і родичів.