Резонанс
19 травня 2020
Інтерв'ю Гордона з Гіркіним: СБУ проведе перевірку
Крім того, за справу щодо інтерв’ю з Гіркіним візьметься й Офіс генпрокурора.
news-image
Служба безпеки України проведе перевірку у зв'язку з інтерв'ю, яке український журналіст Дмитро Гордон взяв у екслідера сепаратистів Ігоря Гіркіна.

Про це BBC Україна повідомили у пресцентрі відомства.

СБУ вивчить ситуацію навколо інтерв'ю з Гіркіним", - сказав співрозмовник у відповідь на питання, чи будуть українські спецслужби реагувати на інтерв'ю.

Крім того, за справу щодо інтерв’ю з Гіркіним візьметься й Офіс генпрокурора. За словами заступника голови відомства, Гюндуза Мамедова, використовувати інтерв'ю підозрюваних і обвинувачених осіб у розслідуваннях – "достатньо розповсюджена світова практика".

Такі інтерв'ю – цінні додатковим фактажем, деталями. Наприклад, так звана "прокурор" Криму підтвердила те, що їй відомо про підозру та кримінальне переслідування проти неї в Україні", – зауважив він.

Мамедов додав, що Гіркін під час свого інтерв'ю розказав, зокрема, про конкретні факти вчинення ним особливо тяжких злочинів.

Я не виключаю можливість, що у майбутньому ця інформація стане предметом розгляду й під час розслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права – воєнних злочинів та злочинів проти людяності, – зазначив заступник генпрокурора.

Зокрема, особливу цінність для слідства, за його словами, має інформація щодо контролю та постачання зброї проросійським бойовикам і найманцям із Росії.

Раніше на сайті інтернет-видання "ГОРДОН" з'явилося інтерв'ю Дмитра Гордона з одним із ватажків бойовиків "ДНР" 2014 року, так званим міністром оборони "ДНР" Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), з чи не найбільшим воєнним злочинцем сучасності.

Гіркін в інтерв'ю підтвердив, що «Москва віджала Крим». Але стверджує, що не в українців, а в олігархічних структур, які правили країною за часів Януковича.

Також він стверджує, що якби Царьова по команді Кремля не прибрали з ДНР, то ефект доміно із захопленням територій продовжився б до Одеси включно.

Крім того, ватажок бойовиків спокійно розповідав про власні мрії, про захоплення Росією усієї території України. Винятком він назвав Львівську, Тернопільську області та загалом Захід України. Мовляв, люди там ніколи не відчували себе росіянами.

Дмитро Гордон в свою чергу заявив, що Ігор Гіркін – людина слова, а не грошей. Мовляв, воювати в Україну той прийшов не заради наживи, а виключно через особисті переконання.

Після цього під офіс видання "Гордон" у Києві прийшли активісти.

Серед них були ветерани війни та небайдужі громадяни. Вони прийшли висловити своє невдоволення діяльністю Дмитра Гордона. Відеотрансляцію з місця подій оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці журналіст Богдан Кутєпов.

Деякі люди принесли яйця та закидали ними офіс онлайн-видання "Гордон". Також люди залишили написи "Ганьба!" на тротуарі поряд з офісом та обмалювали фото журналіста, розміщені на фасаді будівлі.

Дивіться відеотрансляцію з-під офісу Гордона (обережно 18+):

На місці був і лідер праворадикальної організації C14 Євген Карась. Він повідомив, що масштабніша акція біля офісу Гордона запланована 19 травня о 10 ранку.
 
Пізніше журналіст Дмитро Гордон у своєму зверненні заявив, що матеріали інтерв'ю з колишнім ватажком "ДНР" Ігорем Гіркіним та "експрокуроркою" Криму Наталією Поклонською стануть доказами в Гаазі у справі про анексію півострова і розв'язування війни на Донбасі.
 
Флешки з матеріалами цих інтерв'ю знаходяться в Гаазі. Показання Наталії Поклонської та Ігоря Гіркіна стануть одними з основних свідків у справі про анексію Криму і розв'язування кривавої бійні на Донбасі", – пояснив він.

Також журналіст запевнив, що інтерв'ю з Поклонською і Гіркіним були зроблені у співпраці з українськими спецслужбами.

Ці інтерв'ю ніколи до цього не робив ніхто, і ніколи ніхто в Україні не опитував ані Наталію Поклонську, ані Ігоря Гіркіна щодо зради і злочинів, які були скоєні за участю цих людей на території України", – зазначив він.

Також Гордон зажадав вибачень від усіх людей, в тому числі публічних, які "таврували його ганьбою".

Я звертаюся до всіх, хто в соцмережах або на телеканалах таврував мене ганьбою, у вас є можливість звернутися до спецслужб України і прокуратури... Після того, як вам дадуть вичерпні відповіді на ваші запитання, я вимагаю одного: щоб ви публічно переді мною вибачилися" , – підкреслив журналіст.

У соціальних мережах активно розкритикували вибір співрозмовників з боку Дмитра Гордона. Там уже припустили, що наступним буде або Віктор Янукович, або Адольф Гітлер.

Раніше Гордон взяв інтерв'ю у Наталії Поклонської. Журналісти провели його аналіз і прийшли до висновку, що колишня "прокурорка" Криму відзначилася великою кількістю брехливих і маніпулятивних заяв про Україну.

Раніше повідомляли, що сторона обвинувачення у справі про катастрофу малайзійського Boeing МН17 має докази про те, що лайнер був збитий із російської установки "Бук".

Також про свої почуття розповів у інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону і лікар Комаровський.

Також зазначимо, що відомий український боксер Олександр Усик зізнався, що йому пропонували великі гроші за участь у політиці.

Читайте також:Сім'ї жертв МН17 подали розгромний позов проти Путіна