Світ
21 травня 2020
Ілон Маск думає, що коронавірус не такий смертоносний, як те, у що ми повірили. Вперше українською
Відео перекладене українською та озвучене командою Інфопостору «Є!».
news-image

Ілон Рів Маск — інженер, підприємець, винахідник, інвестор, мільярдер. Засновник компаній SpaceX, PayPal, Neuralink і The Boring Company, головний дизайнер, генеральний директор і голова ради директорів Tesla Inc. 23 серпня 2017 р. статки Ілона Маска сягнули ,7 млрд. Посів 12-ту сходинку в топ-100 найбагатших IT-підприємців за версією Forbes.

Відео перекладене українською та озвучене командою Інфопостору «Є!».

#легендиукраїнською - це постійна рубрика інфопростору «Є!».

Для тих, хто хоче прочитати, а не дивитись відео, додаємо в текстовому варіанті.

Джо Роган: Коли ти кажеш про крихкість цивілізації, ти маєш на увазі ситуацію з коронавірусом?

Ілон Маск: Що це? Не чув!

Джо Роган: Ну штука така.

Ілон Маск: Що?

Джо Роган: Ну це коли хтось починає кашляти...

Ілон Маск: Поняття не маю про що ти.

Джо Роган: Заражує інших, людям стає все гірше…

Ілон Маск: Ну так...так. Це однозначно заполонило розум мешканців усього світу, до такої міри, що це шокує.

Джо Роган: Але це виникло нізвідки, ось в чому проблема. Якщо згадати листопад  – нічого, а потім грудень, січень, лютий, березень, квітень, травень...пів року, і світ зовсім інший. З нуля – до повного закриття.Стільки різної інформації та думок про те, як з цим справлятися, про те, що відбулося насправді. Потім знаходиш інформацію про те, що на цілому м'ясокомбінаті, здається в штаті Міссурі, де працює понад 300 осіб, люди переносили вірус безсимптомно, а в інших містах вірус збиває з ніг усіх та вбиває людей.Це так дивно. Просто здається, якщо ти особливо не в курсі, що є велика кількість різних вірусів, ніби немає ніякого зв'язку. Або існує класифікація різних вірусів на основі біологічної різноманітності людей.

Ілон Маск: Так, я слідкував як усе розвивалося в Китаї, до того, як все почалося у США, це ніби переглядати один і той самий фільм, але англійською.Тому....так. Можливо смертність набагато менша, ніж повідомляє ВООЗ. Я б сказав у великій мірі менша.

Джо Роган: Здається, що він особливо небезпечний для певного типу людей, у яких є проблеми зі здоров'ям.

Ілон Маск: Так, можна поглянути на статистику смертності відносно віку і відповідно до супутніх хвороб. Для людей молодших 60-ти без серйозних проблем зі здоров'ям відсоток смертності неймовірно низький. Не нуль, але дуже низький.

Джо Роган: Але вони так не вважали коли закривали країну. Як вважаєш, може це та ситуація, в якій якщо ти обрав певний шлях, зійти з нього дуже важко.
Ілон Маск: Думаю, що хтось дуже не хотів, аби люди впадали в паніку, це дуже незвична ситуація.

Джо Роган: Але в деяких регіонах паніка доречна. Наприклад, якщо ти знаходишся у відділенні інтенсивної терапії на Манхеттені. Люди навколо помирають і всі на штучній вентиляції легенів. Коли бачиш стільки людей на ШВЛ, хтось з них помирає, в тому числі й медперсонал, лікарі хворіють, здається, що страх цілком виправданий. Але ж є й інші регіони. Багато пишуть про порожні лікарні, лікарів та інший медперсонал відправляють в неоплачувані відпустки тому що в них просто немає роботи.

Ілон Маск: Переважна більшість лікарень США зараз напівпорожні, в деяких випадках вони заповнені на 30%.

Джо Роган: Це тому що вони відмовилися проводити планові процедури і в лікарні більше не звертаються зі звичайними проблемами.

Ілон Маск: Так, щобільше, деякі процедури досить важливі. Якщо у тебе наприклад проблеми з серцем і тобі потрібне шунтування, в якомусь сенсі це не першочергова процедура, але якщо її не провести вчасно то людина помре. Не «першочергова», це дивне слово, ніби людині потрібно зробити пластичну операцію. Це скоріше ситуація, коли ти в агонії і тобі потрібно прооперувати колінний суглоб, але ти не можеш потрапити в лікарню. У багатьох людей досить важкий стан, але вони спеціально не звертаються в лікарню через страх, це серйозна проблема.

Джо Роган: Здається, що сприйняття починає змінюватись.

Ілон Маск: Так і є.

Джо Роган: Люди заспокоюються, статистика, особливо закордоном, показує, що це не настільки смертельно, як ми вважали. Все ще небезпечно, все ще серйозніше за грип, але не так все погано як ми собі уявляли.

Ілон Маск: Об’єктивно, смертність набагато нижча, як мінімум в 10, а то й в 50 разів нижча тих даних, які ми спершу уявляли.

Джо Роган: Чи думаєш ти, що вжиті наразі заходи – ізоляція та карантин, взагалі мають сенс? Це раціонально? Чи ти вважаєш, що нам потрібно послабити заходи і робити те, що ми робили на початку?

Ілон Маск: Взагалі я думаю, що правил гігієни потрібно дотримуватись в будь–якому випадку. Мийте руки і якщо кашляєте – залишайтесь вдома, або ж одягайте маску. Так заведено в Японії, там це норма. Якщо ти захворів, то ти вдягаєш маску й не кашляєш на людей. Це правило етикету не погано було б наслідувати всьому світу, але й мити руки це корисно.

Джо Роган: Тому кажуть, що чоловіки хворіють частіше за жінок, бо вони огидні. Чоловіки огидні. Це правда. Всі чоловіки огидні істоти, зайдіть в чоловічий туалет та переконайтесь. Це жахливо. Моя дев’ятирічна донька кричить на мене й питає чи я помив руки, вона заставляє мене мити руки й вона має рацію. Якби в мене був дев’ятирічний син думаєш його б це турбувало? Йому було б все одно, чи помив я руки.

Ілон Маск: Це точно. Насправді, у всьому є плюси. Рівень гігієни підвищиться.

Джо Роган: Так і люди замисляться про загрозу таких вірусів.

Ілон Маск: До того ж, це трохи збадьорило систему…звичні нам інститути вже при смерті через бюрократію і нам вдалося частково від неї позбутися. Скоріш за все колись ми зіткнемося з епідемією з дійсно високим рівнем смертності. Знову ж таки, чим характеризується висока смертність? Це коли помирає багато молодих людей. Рівень смертності від еболи, або ж іспанка, щось, що діє навіть на здорових людей. Якщо вірус вбиває здорових та молодих людей, тоді можна казати про високу смертність. Принаймні це можна вважати хорошим тренуванням перед чимось схожим. Такого роду пандемія це всього лише питання часу.

Джо Роган: Можливо ми усвідомимо, що такою може бути реальність. Нам в якомусь сенсі пощастило. Звичайно, багато людей загинуло, я не намагаюся це знецінити, але з точки зору усієї людської раси в нашому суспільстві все не настільки погано, як могло би бути. Це така пробна пандемія, яка заставить замислитись над тим, що нам потрібно більше коштів виділяти на вивчення цих хвороб, на розробку плану дій у випадку пандемії, фінансування ліків та вживання превентивних заходів.

Ілон Маск: Так, повністю погоджуюсь. Вірогідно, що ми зможемо винайти вакцини від коронавірусів та інших вірусів, яких у нас раніше не було. Розуміння цих вірусів значно підвищилося завдяки прикутій до них увазі. Тому в цьому є багато хорошого.

Джо Роган: Це в перспективі, якщо ми будемо робити все правильно.

Ілон Маск: Так, що б з нами не відбувалося, з усього можна виділити щось позитивне, тільки б трохи більше цього хорошого. Взагалі так, це можна розглядати. Як навчання перед тим, що в майбутньому може мати катастрофічні наслідки. Нам потрібно буде пройти через це і не дати великій кількості людей загинути.

Нагадаємо, коронавірусна хвороба 2019 — інфекційна хвороба, яка виникла вперше у грудні 2019 року в місті Ухань, Центральний Китай.

Раніше повідомляли, що втручання у вибори стало наріжним каменем історичних слухань про імпічмент Дональда Трампа.

Читайте також:Мер Нью-Йорка звернувся до Ілона Маска з проханням почати виробництво апаратів штучної вентиляції легень