Резонанс
21 травня 2020
Поліція затримала 12 шахраїв, які «продавали» фермерам дизельне пальне та мінеральні добрива
Обманювали фермерів по всій країні: поліція викрила масштабну злочинну групу в привласненні 18 млн грн
news-image

Правоохоронці затримали членів злочинної організації шахраїв, яка привласнила 18 млн грн. Про це повідомляє відділ комунікації Національної поліції України, пише «Є!» .

Так, зловмисники діяли по всій Україні декількома організованими злочинними групами. Вони під приводом продажу дизельного пального та мінеральних добрив обманювали людей та привласнювали кошти. При цьому, в злочинців було декілька сценаріїв для "роботи", які залежали від поведінки потерпілих.

Наприклад, шахраї телефонували до фермерів, керівників організацій і представлялися працівниками підприємства, яке нібито займається продажем добрив або дизелю. Після домовленості про продаж товару зловмисники вимагали передплату. Але коли отримували завдаток за товар – "випаровувалися", відключив телефони. Більш того, на випадок, коли покупці домовлялися про сплату товару лише після доставки, у шахраїв теж був план. Шахраї підшукували постачальників, які насправді надавали послуги із продажу, та замовляли доставку товару на адреси потерпілих. Однак підробляли документи, зокрема платіжні доручення, та надсилали їх у електронному вигляді потенційним покупцям.

Отримавши платіжне доручення, потерпілі не перевіряли надходження коштів та починали розвантажувати товар. В цей час один із членів злочинної організації телефонував до представника покупця та вимагав негайного перерахувати кошти за поставлене майно. Шахрай надавав розрахунковий рахунок, який вони потім спустошували", - йдеться у повідомленні.

Зловмисники створили 17 фіктивних підприємств з різними розрахунковими рахунками. Фігурантам інкримінують вчинення 57 шахрайств, а сума збитків становить понад 18 млн грн.

Із 20 учасників наразі затримали 12 – організатора, 3 співорганізаторів та 8 членів злочинної організації.

Крім того, правоохоронці провели 30 обшуків у домівках шахраїв, де вилучили зброю, наркотики, банківські картки, фінансово-господарські документи різних товариств, кошти (у тому числі валюту) та золоті вироби.

Також читайте: З українців вимагають заплатити чужі борги: розкрито схеми

Читайте також:Начальниця відділення банку вивела з рахунків клієнтів 1 мільйон гривень