Шмигаль оголосив про відмову від імпорту і нову програму підтримки бізнесу
Україна не кидатиметься в крайнощі і відмова від імпорту буде розумною
news-image

Кабмін України розробив програму виходу держави з коронакризи. Це робитимуть, полегшуючи роботу бізнесу та знижуючи податки.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду в середу 27 травня.

Ми сформували дорожню карту. У першу чергу впроваджуємо то, що можна впровадити швидше і отримати ефект. Червона лінія – пріоритет українського виробника. Це локалізація, здоровий економічний націоналізм. Одна з частин так і називається: захист українських товарів і послуг від їх імпортних конкурентів", – сказав Шмигаль.

Він додав, що Україна не кидатиметься в крайнощі і відмова від імпорту буде розумною: де щось можна замінити на українське, його будуть заміняти. Але мова про те, щоб взагалі не використовувати імпортні товари і послуги, не йде.

 Як допомагатимуть бізнесу:
 
доступні кредити;

гранти;

розширення участі у державних закупівлях;

допомога з виходом на зовнішні ринки;

зменшення податкового навантаження на малий і середній бізнес;

спрощення роботи малого і середнього бізнесу.

В Україні також запроваджується так звана "регуляторна гільйотина", яка полягає у спрощенні заповнення документів.

Наш успіх буде показовий, коли прості ФОПи не потребуватимуть допомоги бухгалтерів у заповненні документів", – пояснив Шмигаль.

За його словами. мета України – увійти в топ-30 країн у рейтингу легкості адміністрування податків, у рейтигну ведення бізнесу Doing Business.

Як відмовлятимуться від імпорту

Міністр розвитку економіки Ігор Петрашко заявив, що відмова від імпорту – поширений у світі інструмент, який інші держави почали використовувати ще до коронакризи. А остання лише посилила цю тенденцію. Україна цим інструментом буде користуватися.

Водночас скорочення імпорту іншими державами означає і падіння експорту для Україні (і втрату доходів від продажу товарів за кордон). Тому економіку потрібно орієнтувати на внутрішній ринок.

В рамках цих заходів ми деталізували як удосконалення законодавства, удосконалення торговельного захисту національного виробника від недобросовісного імпорту, також захист прав з використанням механізмів СОТ та інших договорів", – сказав Петрашко.

Раніше писали, що основні наслідки коронакризи для української економіки почнуть проявлятися з другої половини травня і влітку.

Зазначимо, у світі постійно зростає попит на пшеницю, тому вона стає справжнім стратегічним продуктом на найближчі роки

Читайте також:Імпорт газу з початку року зріс на 59%