Україна
27 травня 2020
У Нафтогазі прогнозують рекордну ціну на газ влітку
У Нафтогазі розповіли, як змінилася ціна на газ в Україні та чи є вірогідність зниження тарифів
news-image

В Україні влітку ціна на газ може бути рекордно низькою. Такий прогноз озвучив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв у ефірі UA: Перший, пише «Є!» .

Очікується, що протягом червня та липня ціна газу побачить рекордно низькі рівні.

Працюючи в цій індустрії, такої низької ціни на хабі я ще не бачив, - заявив Коболєв. - І я очікую, що влітку ціна буде сильно коливатись. Думаю, буде падіння, але треба зрозуміти, що ближче до осені ціна, з великою вірогідністю, почне зростати".

При цьому, в "Нафтогазі" додали, що якщо ціна газу дійсно досягне в червні та липні наднизького рівня і на такому рівні протримається довго, є вірогідність, що всі газові компанії країни покажуть збитки.

Зазначається, що ціна газу в Україні знизилась вдвічі: якщо в січні за 100 куб м платили 586 грн, то в травні – 294 грн. Згідно із повідомленням "Нафтогазу", ціна газу для населення у травні на 21% менше порівняно з квітнем. Та й наразі є вірогідність подальшого зниження ціни. Зокрема це залежить від формування ціни газу в Європі.

В квітні відбулось незвичне для ринку явище - нафта впала нижче нульової відмітки. Це було спричинено цілком ринковим механізмом, так спрацював ринок, - йдеться у повідомленні. - Схожа тенденція зараз спостерігається на ринку природного газу в Європі. Вона викликана двома головними факторами. Перший фактор – надлишкова пропозиція зрідженого природного газу, який надходить з Америки до ЄС. Пропозиція суттєво перевищує попит і створює сильний тиск на ціну. Другий фактор – пандемія коронавірусу, яка зменшила споживання всіх ресурсів у всьому світі, в тому числі та в Європі".

Крім того, Коболєв наголосив на важливості повноцінного запуску ринку природного газу для населення, який очікується 1 липня.

Також читайте: Шмигаль оголосив про відмову від імпорту і нову програму підтримки бізнесу

Читайте також:Уряд утворив окреме Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів