Події
28 травня 2020
Протест аграріїв в Києві. Пряма трансляція
Агровиробники в четвер, 28 травня, в урядовому кварталі зібралися на акцію протесту проти запровадження в Україні квот на імпорт мінеральних азотних добрив.
news-image

Агровиробники в четвер, 28 травня, в урядовому кварталі зібралися на акцію протесту проти запровадження в Україні квот на імпорт мінеральних азотних добрив.

Кореспондент інфопростору «Є!» знаходиться на місці подій та проводить пряму трансляцію. 

 Організаторами акції протесту є ГС “Всеукраїнська аграрна рада”, асоціація “Український клуб аграрного бізнесу”, ГО “Аграрний союз України”, ГС “Всеукраїнський конгрес фермерів”, об’єднання “Агро-Продовольча рада”. Акція проходить біля Будинку уряду.

Її учасники також пройдуть до Офісу президента України, щоб передати Володимиру Зеленському спільне звернення від аграрних асоціацій.

"Ні монополії" - скандують учасники акції.  

Людей збирається багато. Більшість приходять з плакатами "Доступні добрива для фермерів", "Фермерам - доступні добрива".

Сільгоспвиробники вимагають від Кабміну та президента не допустити ухвалення Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства цього рішення, яке призведе до монополізації ринку мінеральних добрив в Україні та стрибка цін на них.

Активісти заявляють, що наразі уряд в монолозі з аграріями. Сьогодні є спроба монополізації ринку добрив на догоду одному олігарху. Звучить фамілія Фірташ.

Активісти кажуть, що мотивація профільного міністерства особливо незрозуміла, враховуючи, що в 2019 році Антимонопольний комітет України визнав групу компаній “Остхем” монополістом на ринку міндобрив, яка зловживала монопольним становищем, що призводить до отримання нею надприбутків і завищення цін на добрива.

Саме імпорт добрив із країн-торговельних партнерів України – країн ЄС, Перської затоки, Північної Африки, а також із Туреччини, Казахстану, Білорусі, Грузії, Китаю, США – стримує подальше зростання цін. При цьому ціни на мінеральні добрива на внутрішньому українському ринку перевищують світові в середньому на 20-30%”, – зазначають в УКАБ.

В асоціації прогнозують, що після встановлення квот на імпорт добрив аграрії будуть вимушені купувати добрива у заводів бізнесмена Дмитра Фірташа за будь-якою встановленою ним ціною.

Це призведе до подальшого подорожчання мінеральних добрив та великих збитків аграріїв. Оскільки частина добрив у собівартості продукції рослинництва – близько 30%, це загрожує і дорожчанням основних продуктів харчування, а також втратою експортних ринків через неможливість конкурувати на них, у тому числі з російськими виробниками”, – наголосили в УКАБ.

Представників протестувальників запросили до Кабміну, але домовитись не вдалось.

Вже під Офісом Президента активісти передали письмове звернення до президента і зараз єдина надія аграріїв вирішення даної проблеми на Володимира Зеленського.

Тільки втручання президента в цю ситуацію може врятувати аграріїв і українських громадян від підвищення цін на продукцію. 

Активісти наголошують, що поки що сьогоднішня акція мирна, попереджувальна, але надалі такі протести будуть проходити не тільки в Києві, а ще й по регіонах України.

Аргументація аграріїв на Уряд не діє. Активісти мають надію, що президент є авторитетним для цього уряду і допоможе вирішити цю ситуацію. 

Нагадаємо, раніше Україна оскаржила рішення СОТ про мита на добрива.

Раніше повідомляли, що у Києві противники відкриття ринку землі перекрили рух на Хрещатику.

Також аграрії на знак протесту проти запропонованої моделі земельної реформи з можливістю концентрувати в одних руках великі масиви землі виходили на головні автомагістралі Херсонської, Полтавської, Харківської, Одеської, Кіровоградської, Черкаської, Житомирської та Хмельницької областей.

Читайте також:Аграрії Одещини через посуху втратили половину озимих зернових