Україна встановила світовий земельний антирекорд
Через високий рівень розораності відбувається деградація земель
news-image

Розораність українських земель є найбільшою у світі, що негативно впливає на сільське господарство і довкілля.

На сьогодні розораність земель в Україні досягла 56% території всієї країни і наближається до 80% сільськогосподарських угідь. Це найбільший показник усвіті. Такі дані навів аграрний експерт Михайло Апостол, пише agronews.ua.

Через високий рівень розораності відбувається деградація земель, каже фахівець. Причому Україні відновити нульовий рівень деградації вже не вдасться.

Для відтворення 1 сантиметру родючого ґрунту в природніх умовах потрібно 300-400 років, – відзначає Апостол.

Розораність – стан землі, який веде до ерозії. Супроводжується втратою гумусу, фосфору і мікроелементів, а також ущільненням і ускладненням структури грунтового покриву.

Розораність і пилові бурі

Ще одна небезпека: велика розораність провокує пилові бурі, каже Апостол. Вітер, у такому випадку, легко зриває верхній родючий шар ґрунту і переносить його на сотні і навіть тисячі кілометрів. Експерт зауважив, що лише рослинний шар зможе зберегти вологу і захистити безцінні українські чорноземи від перетворення на пустелю.

Апостол переконаний, що основне завдання, яке мають першочергово почати вирішувати суспільство і влада, – не допустити подальшого погіршення родючості землі. Бо родючість – головний чинник, який впливає на ціну угіддя.

Список найбільш розораних країн світу
(відсотки загальної території)

  1. Україна – 56,1
  2. Молдова – 53,7
  3. Польща – 35,7
  4. Німеччина – 34
  5. Франція – 33,5
  6. Нідерланди – 31
  7. Білорусь – 27,9
  8. Великобританія – 25,8
  9. США – 16,9
  10. Австрія – 16,4

Нагадаємо, агровиробники в четвер, 28 травня, в урядовому кварталі зібралися на акцію протесту проти запровадження в Україні квот на імпорт мінеральних азотних добрив.

Також повідомляли, що на Одещині через посуху загинула практично половина посівів озимих зернових культур. Хоча документально оформлено втрату третини посівів.

Читайте також:Українські аграрії побили експортний рекорд