Резонанс
24 травня 2021
Здобули так здобули за ці 2 роки: в Європі не хочуть визнавати наші дипломи
В Євросоюзі почастішали випадки відмови визнавати українські дипломи.
author
Сергій Пархоменко

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова

news-image

Серед можливих мотивів: недовіра до української системи освіти, дії МОН за часів Шкарлета, дисертація Киви, політичні репресії

До нас потрапив документ, яким керівництво Університету Йозефа Шафарика в Кошице, Словацька Республіка, відмовляє у визнанні диплому бакалавра випускнику Одеської національної юридичної академії (це та, що Кивалова). Прізвище й імя, номер і дата видачі диплому ми приховали з етичних міркувань (документи - за посиланням: https://opad.org.ua/archives/8514

Формальною причиною відмови є те, що ряд предметів, які викладали українському бакалавру, не визнаються в Словаччині, отже, бакалавр, який цього року хотів їхати вчитися в Кошице, не добрав потрібної кількості кредитів.

Серед предметів, які вказані такими, що їх не визнають в Словаччині, зокрема, – криміналістика, кримінальне право в Україні, міжнародне гуманітарне право, судочинство в Україні й ще ціла купа правничих предметів.

Можна було б це назвати чи то просто окремим випадком, який продиктований упередженістю словацької сторони або тим, що в Словаччині не визнаються ряд предметів з правничої галузі України. Але! Як стало нам відомо, такі відмови цього року отримали й інші бакалаври з інших ВНЗ України (до речі, переважно правничі спеціальності). Так само відзначимо, що з 2014 року діє угода між Міністерством освіти і науки України та відповідним відомством Словаччини щодо ВЗАЄМНОГО ВИЗНАННЯ документів про освіту.

Ще 4 років тому дипломи тих же ОНЮА без проблем визнавалися словацькими вишами. А зараз…

Як відзначає директор OPAD – Центр зовнішньополітичних досліджень, член координаційної ради Рух Опору Капітуляції Сергій Пархоменко, який в 2014-2016 рр. був радником міністра освіти і науки України, словацька сторона перестала визнавати наші дипломи або з політичних міркувань, або, і це скоріше за все, через тотальну недовіру до української системи освіти:

“Цього року зафіксовано перші випадки відмови нашим випускникам у визнанні їх дипломів. Повязую це з тим, що словаки не довіряють нашій системі освіти, й з приходом в МОН Сергія Шкарлета ця тенденція посилилася. Почастішали випадків плагіатних скандалів, а “захист” дисертації одіозного соратника Медведчука і Авакова Іллі Киви тільки підлив масла у вогонь.

Крім того, відмова бакалавру-правнику у визнанні диплому говорить про недовіру й до правоохоронної і судової систем України. На Заході бачать розгортання політичних репресій, вибіркове судочинство, корумпованість правоохоронців. Довіряти нашій освіті, що випускає оцих судів, прокурорів, у Європи нема жодних підстав. І тому словацькі ВНЗ не готові визнавати дипломи наших юристів”.

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.