Резонанс
15 жовтня 2021
Сімейний бізнес королеви муніціпальних ремонтів Обухова Паєнко — конфлікт інтересів чи корупція?
Як назвати ситуацію, коли голова Комісії міськради з освіти та соціальних питань, бізнесвумен одержує левову частку всіх мініципальних підрядів на ремонти освітніх установ?
author
Сергій Пархоменко

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова

news-image

Розберемося на прикладі голови Гуманітарної комісії Обухівської міської ради і за сумісництвом власниці мережі будівельних магазинів і будівельної компанії «Інбуд» Олени Паєнко.

Обухів — невелике місто, де всі один одного знають. І для багатьох не є таємницею, що мережа магазинів «Господар» належить депутату Обухівської міської ради Олені Паєнко. Це, справді, непогані магазини для потреб будівництва і ремонту, а репутація господарки — доброзичлива і чуйна.

Щоправда, в місті подейкують про різне: про зарплати в конвертах, наявність російських товарів на полицях, про неоформлені парковки. Та хто ж нині не оптимізує і не порушує? Те ж саме — і з політикою. Провадити скромний політичний проект «Сила людей» її попросили, було незручно відмовити. Щоправда, у партії є сталий кістяк опонентів нашої бізнесвумен.

Погоди це не робить, позаяк політактивність є, здебільшого, на папері.

Однак, мало хто з пересічних обухівчан знає, що окрім громадсько-політичної діяльності, Олена Паєнко є ще й господаркою приватної будівельної компанії «Інбуд», яка займається будівництвом, капітальними, косметичними та іншими ремонтами будинків і споруд.

Разом з Оленою, котра контролює 55% у компанії, власниками компанії є її чоловік і два сини. Кожен з них контролює по 15%.

https://opendatabot.ua/c/20571673

А чим займається ПБФ «Інбуд»? Може, ремонтує особняки владоможців, якими рясніє Обухівщина, чи ремонтує дахи будиночків пенсіонерів?

Ні. Як видно з даних системи публічних закупівель Prozorro, фірма Олени Паєнко ремонтує, здебільшого, муніціпальні об’єкти, тобто будови, що належать місту. Згідно з даними системи Prozorro «Інбуд» за останні 5 років отримав муніціпальних підрядів тільки на ремонти шкіл, дитячих садків, освітніх центрів, лікарень на понад 8,5 млн. грн.,

https://z.texty.org.ua/seller/94631

вигравши 69 тендерів.

Отже з бюджету Обухова «Інбуду» сплатили понад 300 000 доларів США.

Капітальний ремонт в Обухівському академічному ліцеї №3 — 386 000 грн., поточний ремонт дитячого будинку сімейного типу – 185 600 грн.

Ремонт Обухівського центру первинної медико-санітарної допомоги – 448 300 грн.  

Капітальний ремонт гральних майданчиків з облаштуванням благоустрою в дошкольній навчальній установі «Дударик» – 562 000 грн.

І це є лише декілька прикладів проектів «Інбуда» за гроші обухівчан.

Замовники ремонтів – це, переважно, обухівське міське управління освіти, їхні колеги з районного відділу освіти молоді і спорту, а також — комунальна лікарня.

До речі, до переліку варто додати і «вишеньку на торті» —  ремонт шкільних туалетів майже за 1,5 млн грн.(!) — «Капітальний ремонт туалетних приміщень навчально-виховного комплексу»

«Загальноосвітня школа I-III ступеню №3 — ліцей» — 1 350 000 грн.

В чому ж полягає таємниця такої успішності «Інбуду»  у тендерах, що їх проводить Управління освіти?

Річ у тім, що попередні 5 років Олена Паєнко в міській раді очолювала Постійну комісію з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, сім’ї, молоді, спорту, звязків з політичними партіями, громадськими організаціями і об’єднаннями громадян.

Тож алгоритм такий. Формуючи проект бюджету, депутат просто визначала разом з управлінням освіти які саме об’єкти, в якому обсязі будуть ремонтуватися і фінансуватися із заздалегідь визначеним виконавцем, а після того — подавала пропозиції до бюджетної комісії, як голова профільного напрямку і комісії в раді.

На додачу ще й переконували колег з інших фракцій у необхідності саме таких статей витрат (для перконувань стало в пригоді те, що в її функціонал входили і зв’язки з політичними партіями.) Далі це був рядок в бюджеті і «чесні» перемоги в тендерах.

Можемо припустити, що чималу роль у таких перемогах на міських тендерах відігравва і син Олени Паєнко — співвласник «Інбуду» і за сумісництвом член виконкому Обухівської міської ради.

Згідно з даними тої ж системи Prozorro, ПБФ «Інбуд» входить у Топ 10

https://dozorro.org/profile/UA-EDR-04362680/5/role1

переможців тендерів Обухівського міської ради у 2020 році. Упродовж 2020 року компанія «Інбуд» Олени Паєнко виграла поспіль тендерів на суму близько 2-х млн. грн., але, при цьому, згідно з декларацією дохід її самої та її родини склав більше 3 млн. грн.

https://youcontrol.com.ua/catalog/individuals/declaration/1abdbd92-c220-489f-a89a-939a56ec5e38

від магазинів і підрядів міста.

Олена Паєнко і нині депутатствує, очолюючи постійну Гуманитарну комісію в міськраді Обухова. Ось тільки з весни цього року вигравати тендери її компанія припинила. Навіть уже укладені договори з її фірмою (на основі виграних тендерів) розриваються міською радою.

https://www.dzo.com.ua/contracts/8984894

Чому?

За інформацією від обізнаних джерел, міська влада врешті розібралась у схемах «борця за людей» і Громадської діячки Олени Паєнко. Тож завищені ціни, політичний та адміністративний ресурс, сімейний підряд сьогодні не в моді.

Є інформація, що надійшла жорстка команда — припинити «депутатське кумівство» и провадити тендери на ремонти шкіл та лікарень об’єктивно, щоб вигравали компанії, які забезпечують кращі якість, темпи і конкурентніші ціни.

Тому сьогодні пані Олена намагається пройти «між крапель», догодити і вашим, і нашим.

Зрозуміти це можна. Приміром, пригадаймо недавнє рішення щодо зонінгу в Обухові. Як бізнесвумен, Олена Паєнко обома руками ЗА, адже будь-який новий будівельний об’єкт від житлового будинку до ЖК забезпечує значне зростання прибутків.

Натомість, як політик і керівник фракції «капризної» партії пані Паєнко мусить імітувати таке собі «єднання з народом» . Тож варто утриматися до кращих часів.

Та що ж відбувалося упродовж 5ти останніх років?

Банальный конфлікт інтересів або корупція.

Та з цим мають розбиратися правоохоронні органи, в тому числі, НАЗК і НАБУ. Саме від їхньої кваліфікації залежить оцінка того, що відбувалося раніше. Відтак — в чому саме «сила людей» в Обухові, а також якими будуть наслідки для королеви муніципальних ремонтів, глави гуманітарної комісії міської ради Олени Паєнко.

vyboranema.in.ua

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.