Політика
8 листопада 2020
Антиконституційна криза на замовлення Росії. Нас чекає Майдан
Повний колапс українського політикуму
author
Іван Проценко

Головний редактор

news-image

#InfoMaidan

Рішення Конституційного Суду України. Обурення суспільства. Заяви політиків. Скликання РНБО. Президент подає законопроєкт в ВР про розпуск КСУ. Патріотичний рух розділяється. Це все відбувається лише за кілька днів в Україні і веде до політичної кризи. Своїм рішенням КСУ фактично узаконив корупцію в Україні — кримінальної відповідальності за незадеклароване майно після цього рішення не стало. Чи мав право суд виносити таке рішення? Мав. Але на користь кого і для чого він це зробив. За поданням стоять переважно депутати з ОПЗЖ і навіть особисто Віктор Медведчук. З їхньої подачі КСУ прийняв рішення, яке нібито і не порушує закон, але руйнує антикорупційну платформу в країні. Росія тут добре постаралася, щоб реалізувати такий сценарій, який зсередини країни зробить великий прецедент для патової ситуації українського політикуму.

Одразу ж від Європи пролунали меседжі про скасування безвізу і згортання програм підтримки України. Політики дивним чином розділились на табори як і протестне суспільство. Юлія Тимошенко підтримала рішення КСУ і зробила заяву, яку багато хто не зрозумів. ОПЗЖ стоять на тому, що Президент своїм законопроєктом хоче узурпувати владу. Петро Порошенко розкритикував дії КСУ, але його прихильники переважно відмовились брати участь в протесті під судом, чомусь стверджуючи, що там буде Парасюк і грати під дудку Коломойського вони не збираються.

Це окрема тема, яку варто підкреслити. Є речі, навколо яких єднаються всі. Ця ситуація стосується держави, напрямку в Європу і взагалі долі країни. І хоч там буде на протесті Парасюк чи сам Коломойський, то треба робити все, щоб не допустити втрати цивілізованого руху країни. На даний час Європарламент та представники країн G7 підтримали дії Президента Зеленського та його законопроєкту, поданого в Раду щодо розпуску КСУ. Але законною таку процедуру теж назвати не можна, бо немає в повноваженнях ані Президента, ані Ради розпуску Конституційного Суду України і такими діями влада фактично узурпується. Але з іншого боку чекати законності процедури треба два роки і як пішла така тенденція, то яких ще рішень проти України можна чекати далі від такого суду. Суспільство обурене і будівлю Конституційного Суду України ледь не штурмували. Ситуація була жорсткою і такої кількості силовиків в повній готовності не було з часів голосування закону про продаж землі.

Україна перебуває в жорсткій політичній кризі. Скоро буде голосування законопроєкту Зеленського і його Рада проголосує. А потім почнеться по всій країні галас про узурпацію влади. Російська провокація вдалася. Це все може призвести навіть до Майдану. Враховуючи ту кількість депутатських мандатів, представництв та мережі підтримки на місцях у російських сил всередині України, яку показали місцеві вибори, то подальший сценарій, який може розіграти Росія в Україні може бути ще потужнішим, ніж навіть в 2014 році. Терпіти те, що робить КСУ не можна, хід Зеленського теж не варіант, але що б не робили в даній ситуації, то все буде погано для України. В даному випадку російська многоходовочка вийшла вдалою і якщо відповідь на неї не буде ювелірною, то ризики більш ніж великі.

В будь-якому разі не треба впадати у відчай. Так, буде не дуже добре. Але у нас є країна, суспільство і Бог теж. Все має вирішитись на бік України, а ми цьому маємо сприяти.

#ДумайтеСамостійно

P.S. В цьому відео можете побачити атмосферу, яка була під Конституційним Судом України. В якісь моменти здавалося, що ось-ось полетять коктейлі Молотова. Але поки що тільки файєри та димові шашки. З гучномовців казали, що акція попереджувальна, тож наступного разу все може бути набагато серйозніше.

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.