Суспільство
7 червня 2020
Християни святкують День Святої Трійці
День Святої Трійці - одне з головних християнських свят.
news-image

День Святої Трійці - одне з головних християнських свят. Його відзначають на 50-й день після Великодня, і у 2020 році свято припадає на 7 червня. Історію та традиції святкування зібрали журналісти 112 телеканалу.

Історія та традиції Трійці 

Свято символізує сходження Святого Духа на апостолів, яке обіцяв Ісус Христос перед Вознесінням. Зішестя Святого Духа вказало на потрійність Бога, після чого почали прославляти три іпостасі Єдиного Бога Отця, Сина і Святого Духа. Свято увійшло до християнського календаря офіційно лише наприкінці четвертого століття, коли Церква ухвалила догмат про Трійцю на Другому Вселенському Соборі в Константинополі у 381 році.

Цього дня у православних церквах служиться одна з найурочистіших служб. Церкви і будинки прикрашають гілками дерев, рослинами та квітами. Люди зазвичай йдуть до храму з квітами. Зелений - символічний колір свята, колір життя, духовного відродження. Священнослужителі на Трійцю використовують убір зеленого кольору.

Перед Трійцею заведено проводити ретельне прибирання, готувати частування і запрошувати гостей. Стіл прикрашали вазою з квітами, а серед страв повинні бути випечені вироби, часто це коровай.

Християнські звичаї свята Трійці згодом переплелися зі слов'янськими, увібравши в себе багато прикмет. Вважається, що цього дня не можна думати про погане, ображатися, а потрібно перебувати в гармонії з Богом і природою. Також вважається, що з Трійцею розпочинається справжнє літо.

Цього дня не рекомендується проводити весілля і вінчання, а от сватання вважалося доброю прикметою. Говорили, якщо на Трійцю посватаються, а на Покрову одружаться, отже, життя в цього подружжя буде довгим, щасливим, у любові та злагоді.

Також не дозволяється купатися в річках та озерах, оскільки вважалося, що цього дня приходять міфічні істоти – мавки та русалки. При цьому біля води водили хороводи, а дівчата збирали трави, польові квіточки, а потім плели вінки.

Свято Трійця у 2020 році збігається з вихідним днем, тому 8 червня оголошено неробочим днем. 

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Денис Шмигаль привітали українців зі святом Святої Трійці.

Відповідні привітання вони опублікували на своїх офіційних сторінках у соцмережах.

Дорогі українці, хочу привітати всіх нас із днем Святої Трійці. Кожен відзначатиме це свято по-своєму. Хтось, за прикладом пращурів, прикрашатиме оселю скошеною травою й зеленим гіллям. Хтось молитиметься. Хтось збере за святковим столом родину. Хтось вшановуватиме пам’ять рідних, яких уже немає. Та що б хто не робив цього світлого дня, вірю – всі ми дотримаємося старовинного народного звичаю: не будемо сваритися, тримати на когось зла й заздрити. Гадаю, ніхто не буде проти, щоб у цьому плані кожен новий день був, як свято Трійці. Бо тільки з чистою душею й серцем, без зла, образ і лихих думок ми з вами зможемо зробити нашу країну кращою", - написав Володимир Зеленський.

Як ми писали, в Ужгороді цвіте найдовша в Європі липова алея. Ужгородські липи уже починають цвісти і наповнювати набережну медовим ароматом.

Нагадаємо, у 2020 році в Україні третина червня припадає на вихідні дні, а ще буде два затяжних вікенди завдяки святам.

До речі, стартував продаж квитків на поїзди західного напрямку: список. З 4 червня поїзди підуть до Ужгорода, Хмельницького, Івано-Франківська та Ковеля.