Суспільство
7 червня 2020
Легковажне ставлення до рекомендацій МОЗ призвело до росту рівня захворюваності на COVID-19
У МОЗ радять користуватися масками, антисептиками та дотримуватись соціальної дистанції.
news-image

Тренд підвищення рівня захворюваності останніх кількох днів має просте пояснення: наше суспільство досить легковажно поставилося до рекомендацій МОЗ, а пом'якшення карантинних заходів сприйняло як повне їх скасування.

Про це на своїй сторінці у Facebook  повідомив голова Міністерства охорони здоров‘я Максим Степанов.

Я хочу наголосити: влада обрала стратегію адаптивного карантину задля поступового виходу з коронавірусної кризи», — підкреслив він.

Проте карантин досі діє. Важливо не плутати поняття пом'якшення і скасування, адже загроза COVID-19 така ж велика, як і раніше.

Ми бачимо сумну статистику збільшення випадків захворювання і в інших країнах. Рівень передачі вірусу у Німеччині останніми днями знову перевищує критичне значення. У Китаї, звідки почалась епідемія, готуються до нового спалаху. Ще однією країною, влада якої оголосила про початок другої хвилі, стала Південна Корея. Бразилія та Індія також ставлять нові антирекорди», — сказав Степанов.

В Україні ж останні тижні спостерігалась позитивна динаміка захворюваності. Але останні дані та легковажне ставлення громадян до своєї безпеки тривожать.

Я розумію, як усі втомилися від карантину; хочеться якомога швидше повернутися до повноцінного життя, але у нас немає вибору. Війну з вірусом поки не виграно. Та лише своєю поведінкою і дотриманням правил безпеки ми можемо мінімізувати активність його поширення. Я звертаюся до кожного громадянина України й наполегливо прошу дотримуватися всіх протиепідемічних правил. З ними можна ознайомитися на офіційних ресурсах МОЗ», — наголосив міністр.

Користуйтеся масками, антисептиками та дотримуйтесь соціальної дистанції. Не нехтуйте правилами та засобами індивідуального захисту, адже від цього залежить не лише ваше життя, але й життя тих людей, хто перебуває поруч з вами.

Очільник МОЗ підкреслив, що здоров’я — це, в першу чергу, про самосвідомість та відповідальність. Міністерство несе відповідальність за створення заходів превенції та реалізацію лікування, інші органи виконавчої владі — за контроль за дотриманням карантинних заходів, місцева влада — за створення умов для дотримання карантину. Але все це не працюватиме, якщо ви не візьмете на себе відповідальність за своє життя і продовжите легковажно ставитися до себе та близьких.

Як ми писали, в Україні за добу 485 заражених коронавірусом, 11 людей померли

Нагадаємо, у Житомирській області посилили карантин. На позачерговому засіданні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативи голови ОДА Віталія Бунечка ухвалили рішення про посилення карантину.

Також ми писали, що Київ поки не відкриватиме ресторани, кафе та басейни. Комісія із надзвичайних ситуацій міста розгляне це питання після вихідних, наступного тижня.

Читайте також:ВООЗ рекомендує носити тканинні маски в громадських місцях