Експерти прогнозують найбільше в історії падіння попиту на газ
У 2020 році світовий ринок природного газу може пережити найбільший шок попиту в своїй історії.
news-image

Міжнародне енергетичне агентство прогнозує в 2020 році найбільше в історії падіння світового попиту на газ - на 150 мільярдів кубометрів, або на 4%.

Про це йдеться в доповіді агентства по ринку газу, пише Економічна Правда.

"У 2020 році світовий ринок природного газу може пережити найбільший шок попиту в своїй історії... Очікується рекордне падіння попиту на природний газ, пандемія COVID-19 вражає і без того ослаблений ринок", - йдеться в доповіді. Агентство зазначає, що останнє різке зниження попиту на газ в світі було зафіксовано в 2009 році - тоді він впав на 2%. У 2019 році світове споживання газу зросло на 1,8%, або на 70 мільярдів кубометрів. Скорочення споживання природного газу очікується в кожному секторі і в кожному регіоні, але велика частина зниження припаде на розвинені ринки і на сектор виробництва електроенергії, пише агентство.

При цьому МЕА очікує, що велика частина втраченого в 2020 році попиту буде відновлена в 2021 році. Особливо активне зростання попиту очікується в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, в тому числі завдяки тому, що країни АТР виграють від привабливих цін на газ.

Розвинені ринки Європи і Північної Америки також зможуть відновити велику частину своїх втрат в попиті, оскільки в промисловості і електроенергетиці повернеться потреба в газі. Позитивний ефект також буде мати триваючий перехід ряду країн з вугільної генерації на газову.

Нагадаємо, Рада директорів МВФ схвалила програму Stand-by для України загальним обсягом 5 млрд доларів. Кошти будуть спрямовані до державного бюджету для підтримки економіки та допомоги людям.

Як ми повідомляли, на економіку чекає найбільше падіння з часів Другої світової війни. Світовий банк прогнозує падіння світової економіки на 5,2% у 2020 році у зв'язку з пандемією COVID-19.

До речі, аналітики прогнозують падіння курсу долара. Найближчого тижня очікується зниження курсу долара до гривні. Цьому сприятиме затвердження Міжнародним валютним фондом (МВФ) програми Stand-by для України.

Стало відомо, що в Україні ввели в обіг монети номіналом 10 гривень. Монети номіналом 10 гривень стали дійсним платіжним засобом.

Читайте також:Тарифи на компослуги в Україні можуть впасти