Iнтерв’ю
10 червня 2020
Прикро, що нашого президента погано інформують - Ольга Василевська-Смаглюк
Ексклюзивне інтерв'ю з Ольгою Василевською-Смаглюк
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Ольгою Василевською-Смаглюк, українською журналісткою, народною депутаткою України 9-го скликання від партії «Слуга народу».

Кор.: Президент Зеленський заявив що в Україні можуть легалізувати діяльність приватних військових компаній. Ви є автором такого законопроекту. Розкрийте суть цього законопроекту та головне, чи не призведе це до використання таких собі маленьких армій олігархами в середині країни задля вирішення їх особистих питань?

Ольга Василевська-Смаглюк: Демотивує, коли твою роботу не помічають.
Особливо, коли вона непомітна для членів твоєї ж команди. Так сталося і зі мною вже вкотре. Напередодні вихідних в Офісі Президента відбулась нарада на найвищому рівні, де Президент заявив, що законопроєкт про приватну військову діяльність є. Але не в парламенті. Його навіть два варіанти. Але один з них поганий.
Прикро, що нашого Президента погано інформують. Законопроєкт про приватну військово-консалтингову діяльність внесений в парламент іще в лютому. Мною. В співавторстві з колишніми депутатами, військовими експертами, а також ветеранами. Відтоді жодних рухів по ньому не було, хоча я неодноразово офіційно та приватно зверталась і до ОП, і до голови та членів відповідного комітету з приводу необхідності його розгляду. Роздала з десяток інтерв’ю на цю тему. Провела не одну робочу групу з представниками РНБО, зовнішньої розвідки, Міноборони, приватним сектором.
«Фішка» цього законопроєкту: неможливість провадити діяльність на територіі України. Тільки для закордону. Тобто ні про які приватні армії не йдеться.
Не секрет, що ряд фірм провадять військово-консалтингову діяльність під вивіскою охоронних фірм. І та валютна виручка, яка повинна буда заходити в нашу країну тече повз.
Не секрет, що наші люди їздять за кордон і надають військово-консалтингової послуги через Польщу, Туреччину, Великобританію.
Розумію, що цей закон невигідний нашим конкурентам із США, Британії і тд. де ПВК легалізовані вже кілька десятиріч.
Не секрет, що багато посольств так сильно збурились, що відпадуть їхні проєкти з залучення наших людей в військово-морські навчання, які по суті є плацдармом для заохочення наших найкращих військових експертів працювати на інші держави.
Але чомусь і законопроєкт, і взагалі приватні військові компанії та національні стратегічні перспективи замовчуються нашим же парламентом.
Дякую тому, хто поставив Президенту запитання щодо перспектив військово-консалтинговоі приватної діяльності в Україні. Можливо, це дасть поштовх й іншим законопроєктам, які залежуються на парламентських полицях, очікуючи політичної волі.
Звернулась до Володимира Зеленського з проханням включити наш законопроєкт на розгляд робочої групи Комісії з питань ветеранів.

Кор.: Чи є зараз фракція "Слуга Народу" монолітною, чи вона складається з груп впливу певних бізнес кругів по інтересах? Чому депутати фракції Слуга Народу голосують по-різному за одні і ті самі питання?

Ольга Василевська-Смаглюк: Фракція СН створювалась на основі рейтингу президента.
На жаль, вона не може бути монолітною через її чисельність та відсутність ідеології. Фракція голосує по-різному, бо це відповідальність персонально кожного депутата. Мені, наприклад, не дуже хочеться нести відповідальність за антиконституційні законопроєкти, а також за втягування України під іноземне управління фінансовими структурами на кшталт МВФ.

Кор.: В процесі прийняття закону про легалізацію грального бізнесу в Україні. В якому вигляді Ви бачите остаточну редакцію цього закону і яким саме моментам треба приділити особливу увагу?

Ольга Василевська-Смаглюк: На жаль, не зможу віддати свій голос за цей законопроєкт. Він створюється, перш за все, під впливом представників ігорного лобі і зовсім не відповідає інтересам держави. Наприклад, створюється потенційно корупційна структура, яка відповідатиме за видачу ліцензій. По-друге, зараз готується супровідний законопроєкт про зниження оподаткування саме для ігорного бізнесу.

Раніше повідомляли, що президент виступає за підготовку законопроекту про приватні військові компанії в Україні.

Також писали, що у Раді зареєстрували постанову про звільнення Авакова.

Читайте також:Україна може за три роки перевести всі держпослуги в онлайн – віце-прем'єр