Події
19 червня 2020
У Харкові терміново слід відкривати ще одну лікарню, обласна інфекційна переповнена хворими на СOVID-19
У відділенні інтенсивної терапії пацієнти стали значно важчими.
news-image

У Харківській обласній клінічній інфекційній лікарні станом на ранок четверга було 260 пацієнтів із підтвердженим діагнозом СOVID-19 та підозрою на нього.

Я можу сказати, що на ранок їх було 260. А що зараз, я не знаю, дуже швидко змінюється кількість... Рух дуже швидкий. Це найбільша цифра за весь час епідемії. Найбільша. Такої ще не було", - сказав анестезіолог-консультант обласної інфекційної лікарні Володимир Корсунов в ефірі телеканалу "Громадське-Харків" у четвер увечері.

Про це пише Інтерфакс Україна.

Він наголосив, що при цьому лікарня розрахована на 200 пацієнтів.

Кількість персоналу відповідає можливості обслуговувати 200 пацієнтів одночасно", - сказав Корсунов.

Говорячи про те, як брак персоналу позначається на якості догляду за хворими, він навів приклад відділення інтенсивної терапії, де кількість ліжок довелося збільшити вдвічі – з 6 до 12.

При тому, що штат відділення інтенсивної терапії розрахований на шість ліжок - один черговий лікар і дві чергові медичні сестри... Людина не може одночасно доглядати за шістьма пацієнтами. Я говорю про медсестру. Фізично не може. Це ж не пацієнти, які лежать п'ють чай й отримують пігулки за годинником. Це пацієнти, яким треба забезпечувати венозні доступи, санувати дихальні шляхи, робити седацію, щоб хворий не боровся з апаратом ШВЛ, записувати параметри в лист призначень, робити інфузії, поправляти ліжко і ще, і ще, і ще", - сказав Корсунов.

Він зазначив, що нині в цьому відділенні перебувають хворі у важчому стані, ніж ті, що надходили на початку епідемії.

У відділенні інтенсивної терапії пацієнти стали значно важчими. Якщо у нас на початку епідемії половина хворих була лише на оксигенотерапії, через маску, і не потребувала підключення до апаратів штучної вентиляції легенів, то станом на сьогодні... з 12 хворих 11 були підключені до апаратів штучного дихання. І ще в лікарні хворих, що одержують кисень, близько 30", - сказав Корсунов.

За його словами, в середу до відділення інтенсивної терапії було вперше госпіталізовано 23-річного пацієнта без супутніх патологій, але зі станом, що стрімко погіршується.

У відділенні інтенсивної терапії лежать не лише літні люди. Звісно, це велика частина пацієнтів, старше 60 років або старше 50, але є й молоді пацієнти. У нас був пацієнт 28 років, який, на жаль, загинув, тому ще, у нього ще було фонове захворювання, лейкоз. Учора надійшов хлопець, 23 роки, взагалі без супутньої патології, з дуже швидким перебігом і погіршенням стану, який змусив нас за добу від його надходження перевести його на інвазивну штучну вентиляцію легенів. Сьогодні ми отримали підтвердження, що у нього СOVID-19", - сказав Корсунов.

Він зазначив, що наразі в регіоні пацієнтів із СOVID-19 приймає і лікує низка опорних лікарень у районах області та обласна інфекційна лікарня. І хоча вона працює на межі можливостей, у Харкові досі не відкрито інші лікарні з прийому та лікування коронавірусних хворих.

Я сподіваюся, що все-таки буде відкрито іншу лікарню, тому що виходу немає. Не можна зробити з однієї лікарні... і так із неї вже зробили "рукавичку". Вона не гумова, вона не може брати пацієнтів більше, ніж може обслужити якісно. Якщо завтра буде 900 хворих, а післязавтра буде 1000 хворих... буде як в Італії, необхідно буде говорити: цього ми лікуватимемо, а для цього місця немає", - підсумував Корсунов.

Нагадаємо, в Україні за добу - 921 випадок коронавірусу. В Україні 34 984 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 985 летальних.

До речі, зростання кількості нових хворих на COVID-19, яке зафіксоване в останній тиждень, пов'язане з тим, що українці почали нехтувати протиепідемічними рекомендаціями МОЗ. Проте, вірус нікуди не відступив. Про це розповів доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії імені Шупика Федір Лапій.

Як ми писали, карантин продовжать до 31 липня. 17 червня на засіданні Кабінету міністрів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна продовжить дію адаптивного карантину до 31 липня.

Читайте також:Які хвороби переважають у померлих з COVID-19 в Україні