Політика
19 червня 2020
Фірма дружини нового міністра екології фігурує в кримінальній справі НАБУ про зловживання владою — «Схеми»
У НАБУ підтвердили, що існує кримінальна справа за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу.
news-image

Компанія «Київгідромонтаж», мажоритарним акціонером якої є дружина нового міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, фігурує у справі НАБУ щодо зловживання владою або службовим становищем. Сам Абрамовський раніше був членом наглядової ради цієї компанії.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях».

У 2017 році «Київгідромонтаж» виграв тендер державного підприємства «Укрводшлях» на ремонт Канівського судноплавного шлюзу на 20,9 млн гривень. Компанія мала замінити ворота цієї гідротехнічної споруди на Дніпрі. Гроші фірма отримала, але роботи не виконала. Тоді сказали, що «Укрводшлях» не надав дозволу на виконання робіт.

Втім «Укрводшлях» запевняв, що вказані роботи є «капітальним ремонтом», а не будівництвом, посилаючись на висновок «Укрдержбудекспертиза». Тоді підприємство вимагало у Господарського стягнути штраф з «Київгідромонтажу» за неналежне виконання договору, проте суд відхилив позов. Апеляцію на рішення не подавали.

Журналісти «Схем» дізнались від джерел у правоохоронних органах, що НАБУ у січні 2020 року розпочало кримінальне провадження через ймовірні збитки державі. Слідчі досліджують дій службовців «Укрводшлях» та «Київгідромонтаж».

У НАБУ підтвердили, що існує кримінальна справа за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу. Жодній людині підозру не вручили.

Гендиректор «Київгідромонтажу» Костянтин Гелюта заявив журналістам, що вперше чує щодо про це провадження.

Ми не змогли виконати роботи, тому що замовник не отримав дозвіл на початок виконання будівельних робіт. Обладнання було виготовлене, але до монтажу приступити не змогли», — зазначив гендиректор, додавши, що обладнання, яке постачала компаніє, було якісним.

У державному підприємстві «Укрводшлях» розповіли «Схемам», що планують створити комісію, яка перевірить якість поставленого «Київгідромонтажем» обладнання.

Роман Абромовський у коментарі журналістам заявив, що йому нічого не відомо про кримінальне провадження НАБУ щодо компанії його дружини.

Нічого не відомо (про це кримінальне провадження — ред.).Може і є, може немає. Я не займався і не займаюся оперативною діяльністю цього підприємства. Можливо і є якась неякісна поставка. Якщо є рішення суду, що вона неякісна, то це відомо, якщо ні — то це оціночне судження одного із контрагентів», — зазначив міністр захисту довкілля.

За даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, 79% акцій ПАТ «Київгідромонтаж» належить Світлані Юрченко — дружині Романа Абрамовського, а сам він був членом наглядової ради підприємства до весни 2019 року.

Нагадаємо, Верховна Рада під час засідання 19 червня призначила Романа Абрамовського на посаду міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Також повідомляли, що ексміністру Омеляну повідомили про підозру

Читайте також:Справа Гандзюк: суд взяв під варту підозрюваного Мангера