Україна
22 червня 2020
Україна посіла перше місце в Європі за обсягами експорту органічної продукції
Загалом імпортована органічна продукція становить близько 2% загального імпорту агропродовольчих товарів в ЄС.
news-image

За підсумками 2019 року Україна посіла перше місце в Європі і друге місце в світі зі 123-х країн за обсягами експортованої органічної продукції в ЄС, піднявшись на дві сходинки порівняно з попереднім роком.

Про це пише Аграрник.

Зазначається, що це дані щорічного звіту Європейської Комісії «Імпорт органічних агропродовольчих товарів в ЄС: головні зміни в 2019 році».

Зростальний попит європейських споживачів на українську органічну продукцію свідчить про її високу якість і конкурентоспроможність. Лідирські позиції України у світовій торгівлі органічною продукцією демонструє активний розвиток цієї галузі, що є пріоритетом в аграрній політиці», – прокоментував заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України – Торговий представник України Тарас Качка.

Цифри

Упродовж 2019 року в ЄС ввезено 3,24 млн тонн органічної агропродовольчої продукції, понад 10% якої припадає на Україну.

Український експорт в ЄС збільшився на 27% – з 265 817 тонн в 2018 році до 337 856 тонн в 2019-му.

Переважно в ЄС з України експортуються:

зернові (крім рису та пшениці, 76,9% зернових українського походження),

пшениця (31,8% з України),

олійні культури,

соя (4 місце і 13% імпорту сої з України),

фрукти (11% і 3 місце).

Також Україна входить до групи найбільших експортерів макухи, фруктових соків і овочів, які є головним експортними продуктами.

У 2018 році Україна посідала четверте місце за обсягами експорту органічної продукції в ЄС, поступаючись Китаю, Еквадору та Домініканській Республіці. Зауважують, що Домініканська Республіка і Еквадор поставляють в ЄС майже виключно тропічну продукцію 90% експорту складають тропічні фрукти, свіжі або сушені, горіхи і спеції.

Загалом імпортована органічна продукція становить близько 2% загального імпорту агропродовольчих товарів в ЄС.

Читайте такожНа Львівщині вироблятимуть жаб’яче м’ясо у промислових масштабах

Нагадаємо, Одеський припортовий завод експортував рекордну кількість продукції.

Як ми повідомляли раніше, уряд очікує зростання української економіки з 3-го кварталу. Уряд не передбачає глобального обвалу економіки.

Читайте також:Україна отримає 200 мільйонів доларів на розвиток фермерства