Суспільство
24 червня 2020
На Волині фермер-волонтер на власному літаку патрулює місцеві ліси (відео)
Така практика давно поширена у Європі та США.
news-image

Волинський фермер Олександр Шумський на власному літаку допомагає патрулювати ліси. Про це розповідає SEEDS.org.ua. 

Як зазначається, така практика давно поширена у Європі та США. Власники приватних літаків, які мають відповідну ліцензію на польоти, не просто вдосконалюють свої навики, а водночас патрулюють лісові масиви. У випадку виявлення задимлення чи загоряння миттєво скидають координати лісівникам чи рятувальникам.

Рятує ліс від пожеж

Оперативність виявлення під час пожежі – головна запорука успішної локалізації вогню з мінімальними наслідками. Видимість із літаків – в межах 50 кілометрів. Це означає, що одразу є можливість охопити значну територію. Жодне наземне спостереження не дає такої оглядовості.

Давно захоплююся авіацією, маю ліцензію приватного пілота. Цього року, літаючи над лісами Житомирщини та Київщини – це якраз був період масштабних пожеж – зрозумів, наскільки жахливою є ситуація із вогнем, якої шкоди він завдає. Не бачу взагалі нічого проблемного. Адже я здійснюю польоти, маю з собою засоби навігації, ми без проблем можемо злагоджено працювати із лісівниками у передачі інформації”, – розповідає Олександр Шумський.

Протягом трьох останніх років в області вдавалося зберегти лісові масиви від загоряння. Проте цієї весни – через постійні підпали сухої трави на полях та лугах, що межують із лісовими масивами, вогонь неодноразово переходив до лісу. Таким чином цього року пожежами було охоплено 89 гектарів лісових площ.

Зазначимо, синоптик розповіла про причини повені на Західній Україні

Нагадаємо, у Чернівцях та на Буковині через опади підтопило вулиці. Внаслідок інтенсивних опадів протягом 22-23 червня, які призвели до ускладнення паводкової обстановки, станом на ранок 24 червня залишаються підтопленими 187 населених пунктів, загинули три особи.

Як ми писали, через паводки на Прикарпатті та Буковині - помаранчевий рівень небезпеки.

Читайте також:Стільці для IKEA виробляють із незаконно вирубаного українського лісу - розслідування