Політика
25 червня 2020
У Мін'юсті пропонують не люструвати чиновників Компартії СРСР
Міністр юстиції зазначив, що критерії закону про люстрацію не завжди застосовуються розумно і зважено.
news-image
Міністерство юстиції готує зміни до закону про очищення влади від 2014 року, щоб увідповіднити його до рішення Європейського суду з прав людини.

Про це міністр юстиції Денис Малюська заявив під час виступу на засіданні Конституційного суду.

Міністр юстиції зазначив, що критерії закону про люстрацію не завжди застосовуються розумно і зважено, зокрема щодо людей, які працювали в державних органах у часи президентства Януковича та у Компартії до 1991 року.

Ті категорії, які зараз записані у законі про очищення влади, варто розділи на 3 групи. Перша — люстрація чиновників Компартії та тих, хто працював за часів Радянського Союзу. Спливло чимало років, і люструвати їх на 10 років абсолютно не актуально і необґрунтовано. Цю категорію осіб слід з закону виводити, вони не мають бути люстрованими, жодного державного інтересу тут немає», — вважають у Мін'юст.

Водночас під «автоматичною люстрацією» потрібно залишити топ-чиновників: членів уряду і керівників адміністрації президента, які впливали на формування державної політики в той час. Малюська вважає, що решти чиновників потрібно застосовувати індивідуальний підхід.

Законопроєкт передбачає створення спеціальної комісії, яка буде в індивідуальному порядку розглядати скарги люстрованих осіб і встановлювати у кожному конкретному випадку, чи той чиновник здійснював якісь дії чи приймав рішення, які були спрямовані на узурпацію влади Януковичем, чи створювали небезпеку для основ безпеки та правопорядку держави», — пояснив міністр юстиції.

Нагадаємо, ЄСПЛ відхилив апеляцію українського уряду у справі про виплату компенсації чиновникам, яких звільнили за законом про люстрацію.

Ще у жовтні 2019 року суд зобов’язав український уряд виплатити п’ятьом заявникам по 5 тисяч євро компенсації.

А у липні 2019 року президент Володимир Зеленський вніс законопроєкт, яким пропонує розширити дію закону про люстрацію на депутатів та топ-високопосадовців, які працювали в Україні з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

Зазначимо, у Києві під Конституційний суд вийшли протестувальники: вимагали не скасовувати люстрацію.

Раніше писали: Скасування люстрації: Кабмін готується до виплат компенсацій чиновникам часів Януковича.

Читайте також:Народна люстрація під ДБР. Акція протесту. Пряма трансляція