Суспільство
26 червня 2020
Сьогодні відзначають День кримськотатарського прапора
Сьогодні по всьому Криму в повітрі майорять кримськотатарські прапори, вони нагадують мешканцям Криму про дух свободи та єдності.
news-image

Сьогодні українці разом з кримськими татарами відзначатюь День кримськотатарського прапора. Прапор був затверджений ще у 1917 році, а саме свято почало відзначатися з 2010-го та закріплене рішенням V Курултаю кримськотатарського народу, повідомляє телеграм канал Офісу Президента України.

Золота тамга на блакитному стязі для всього світу стала символом нескореності та мужності народу, символом боротьби за свої права, боротьби за повернення Криму під контроль України.

В окупованому Криму через чітку проукраїнську позицію саме кримські татари зазнають переслідувань і дискримінації, кримські татари становлять більшість політичних бранців. Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, брати Абдулаєви, Емір-Усеїн Куку – всі вони є справжніми в’язнями сумління, і ми зробимо все для того, щоб вони якомога швидше повернулися додому", - йдеться у повідомленні.

Сьогодні по всьому Криму в повітрі майорять кримськотатарські прапори, вони нагадують мешканцям Криму про дух свободи та єдності. Єдності в боротьбі за повернення Державного прапора України в Крим, і щоб, як колись, у Бахчисараї чи Сімферополі ми знову милувався двома стягами, що майорять один поряд з іншим.

Для нас дуже важливо робити все можливе для відновлення історичної справедливості та прав кримськотатарського народу як корінного народу України. Звісно, це свято ми хотіли б відзначати в Криму, на Батьківщині кримських татар. Президент України неодноразово зазначав, що повернення Криму має стати нашою національною ідеєю, кожного українця і кримського татарина, всієї нашої держави та всього світу. Тому ми переконані, що золота тамга на блакитному стязі майорітиме над Чатир-Дагом та Ай-Петрі, у Бахчисараї, Ялті та Севастополі. Крим – це Україна!", - додали в Офісі Президента України.

Нагадаємо, МЗС закликає світ посилити тиск на Росію через нові репресії проти кримських татар. Росія і надалі сприймає фактор корінного народу Криму як загрозу для окупаційного режиму.

Як ми писали, президент України Володимир Зеленський висловив упевненість, що тимчасово окупований Крим повернеться під контроль української влади. Про це він заявив під час зустрічі з представниками української та кримськотатарської громад Турецької Республіки в рамках офіційного візиту до Туреччини

До речі, у Херсоні відкрили перший на материковій Україні пам'ятний знак, присвячений жертвам геноциду кримськотатарського народу. За даними Українського інституту національної пам'яті, в травні-червні 1944 року з Криму в спецпоселення й табори депортували 200 тисяч кримських татар.

Читайте також:Джамала розповіла, як її родину виселили з Криму 18 травня 1944 року