Суспільство
27 червня 2020
За несплату комуналки штрафи збільшать в 6 разів
Штрафи за несплату комунальних послуг зростуть
news-image

У Верховну Раду за авторством трьох «Слуг народу» внесений законопроект 3613 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг», пише «Є!»  з посиланням на fbc.net.

           

У пояснювальній записці говориться, що борги населення перевищили 63 млрд грн, в тому числі, за газ і його транспортування - 25,5 млрд грн, електроенергію - 5,9 млрд грн, опалення і гарячу воду - 20,5 млрд грн, за холодну воду і водовідведення (каналізацію) - 5,3 млрд грн, утримання будинків і прибудинкової території - 4,9 млрд грн, вивіз сміття - 0,97 млрд грн.

Законопроект №3613 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг» ставить за мету кардинально вирішити питання заборгованості населення перед комунальниками.

Вираховуватимуть із зарплати заборгованість. Позбавлятимуть водійських прав, можуть накласти арешт а квартири, заборонять виїзд за кордон.

Депутати пропонують передбачити обов'язкову реструктуризацію заборгованості населення за житлово-комунальні послуги, яка буде накопичена за станом на 1 жовтня поточного року. Термін реструктуризації складе п'ять років.

Для реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг споживачі повинні будуть укласти з керуючим, виконавцями житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості та своєчасну оплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги.

Хоча реструктуризація боргу, як така, обов'язкове, підписання договору боржником - справа добровільна. У разі, якщо той відмовиться підписати запропонований договір, в справу все-таки вступає суд, і процедура швидка і жорстка - від сплати боргів піти не вийде.

При цьому, на споживачів, які підписали договір реструктуризації, буде поширюватися порядок нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги.

Якщо сукупний розмір боргів за комуналку перевищує суму належних платежів за рік - то оштрафують на 20% від суми боргу. Якщо борг більше суми платежів за два роки - 30%, а за 3 роки - 50%. Ну і сам борг, відповідно, теж треба погасити. Штрафи планують стягувати через суд в спрощеному порядку.

Читайте також: «Економіка брала розгін, але спіткнулась»: Зеленський назвав причини відставки Кабміну.

 

Читайте також:В Україні проведуть інвентаризацію лісів вперше з 1996 року