Звання для Потапа й орден Тіні Кароль: Зеленський нагородив понад 200 людей до Дня Конституції
Кого ще відзначив Зеленський до Дня Конституції.
news-image

Президент України Володимир Зеленський 27 червня до Дня Конституції підписав указ про присвоєння державних нагород – орденів та почесних звань – понад 200 українцям. Це економісти, юристи, журналісти, художники, будівельники, артисти тощо.

А нагороди вони отримали "за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю".

Кілька відомих імен зі списку нагороджених

Ордени

Орден князя Ярослава Мудрого ІII ступеня отримав Бобало Юрій, ректор Національного університету "Львівська політехніка".

Орден князя Ярослава Мудрого ІV ступеня – Борзов Валерій, віцепрезидент НОК України, дворазовий олімпійський чемпіон, перший міністр спорту України в 1990 – 1997 роках.

Таку ж нагороду отримав Мартиненко Олександр – генеральний директор інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна".

Орден "За заслуги" І ступеня посмертно присвоїли Несміян Олені – головній продюсерці ТСН на "1+1". Вона померла внаслідок тяжкої хвороби 19 червня 2020 року.
Орден "За заслуги" ІІ ступеня отримав Лукович Володимир, ветеран війни в Афганістані та АТО.
Орден "За заслуги" ІІІ ступеня – Білас Ярослав, очільник ГО "Спілка учасників бойових дій в АТО, ООС, добровольців та волонтерів "Побратими об’єднані" зі Львова.
Такий же орден матиме відтепер телеведуча та громадська діячка Марія Єфросиніна.

Орденом "За мужність" ІІІ ступеня посмертно нагородили Дарвіна Потуданського – правоохоронця з Дніпропетровської області, який ціною власного життя затримав небезпечного злочинця.

Орденом княгині Ольги ІІ ступеня нагородили Аллу Мазур – ведучу телевізійної служби новин на "1+1".

Таким же орденом, але ІІІ ступеня – співачок Ірину Білик та Тіну Кароль.

Почесні звання

Народним артистом став український гуморист Олег Філімонов з Одеси, відомий також як ведучий популярного "Джентльмен-шоу".

Заслуженими артистами відтепер є співаки та композитори Арсен Мірзоян і Олексій Потапенко (Потап).
Заслуженими діячами мистецтв України стали Наріман Алієв (режисер та сценарист, творець фільму "Додому") та Антоніо Лукіч (режисер фільму "Мої думки тихі").

Повний список нагороджених можна прочитати в указі Зеленського.

У День Конституції президент Зеленський закликав громадян поважати права одне одного. Водночас, своєю місією глава держави бачить захист кожного українця. Про це він розповів у короткому відеовітанні з нагоди свята. Воно розміщене на фейсбук-сторінці президента.

З поваги до Конституції починається правове суспільство, з поваги до прав кожного, починається країна, яку поважає кожен! Сьогодні ще й День молоді, тому маємо пообіцяти, що передамо наступному поколінню нову країну, країну не ненависті та агресії, а взаємної поваги, свободи та рівності! – підсумував Зеленський.

Президент разом із очільником свого Офісу Андрієм Єрмаком поклав квіти до пам’ятника Пилипу Орлику.

Зеленський сказав, що зараз перебуває на Херсонщині.

Це чудовий та мальовничий край. І нам дуже пощастило, бо в нашій країні таких - двадцять п'ять", - додав він.

Зазначимо, Віктор Ляшко заявив про можливе висунення в президенти України в 2029 році.

Також повідомляли, що Зеленський доручив «Юзіку» відновити ФК «Кривбас».

Читайте також:Зеленський звернувся до водіїв вантажівок: Усі будуть зважені, але не всі щасливі