Світ
28 червня 2020
Євросоюз допоможе Україні з ліквідацією наслідків паводків
ЄС застосує Механізм цивільного захисту.
news-image
Європейський Союз погодився допомогти Україні з ліквідацією наслідків паводків в західних областях України після відповідного прохання Міністерства закордонних справ України.

Про це повідомляє пресслужба Європейської комісії, пише hromadske.

Так, ЄС застосує Механізм цивільного захисту. Зазначається, що на заклик України про допомогу вже відреагувала Швеція. Вона запропонувала надати 1,2 км бар'єрів від паводків, 250 шлангів, технічних експертів.

Єврокомісія надасть картографічні послуги у постраждалих районах через супутникову систему ЄС.

Крім того, в постійному контакті з Україною перебуває цілодобовий координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації ЄС для того, щоб слідкувати за ситуацією та направляти подальшу допомогу.

Ми готові надати подальшу допомогу та засвідчити свою солідарність з усіма, хто знаходиться у постраждалих районах, та з рятувальниками, які працюють на місці», — зазначив європейський комісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич.

За таку миттєву відповідь ЄС та шведської сторони вже подякував очільник МОЗ України Дмитро Кулеба.

Також прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Ізраїль закупив для постраждалих від паводків регіонів 25 тисяч літрів питної води, а Молдова відправляє в Чернівецьку область фуру з обладнанням і матеріалами для боротьби з надзвичайними ситуаціями. До відновлення залучений також і міжнародний інженерний батальйон «Тиса», який був створений для запобігання та швидкого реагування на загрози повеней у країнах Карпатського регіону.

25 червня Міністерство закордонних справ України звернулось до НАТО, Євросоюзу та держав-партнерів по допомогу у подоланні наслідків природного лиха на заході України.

27 червня США погодилося надати Україні фінансову допомогу у розмірі 100 тисяч доларів для підтримки у боротьбі з наслідками паводків.

Нагадаємо, з 20 червня у західних областях України почалися сильні дощі, що призвело до підняття рівня води у річках. Через паводки підтопленими виявились тисячі будинків, а сотні їхніх мешканців довелося евакуювати. 

У трьох західних областях України станом на ранок 27 червня залишаються підтопленими майже 3,9 тисячі будинків.

Нагадаємо, через паводки на Прикарпатті та Буковині - помаранчевий рівень небезпеки.

Зазначимо, у Карпатах через погодні умови застрягли 18 туристів: рятувальна операція тривалі цілу ніч.

Також повідомляли про негоду на Одещині: вода зруйнувала дороги й затопила будинки.

Читайте також:Негода в Україні: підтоплені 285 населених пунктів, зруйновані 64 мости