Україна
1 липня 2020
Офіс президента готує закон про покарання за публікацію розмов топ-чиновників
Офіс президента готує закон про покарання за публікацію розмов топ-чиновників
news-image

Офіс президента готує законопроект, який зробить публікацію записів таємних розмов тип-чиновників злочином.

Як розповів в інтерв’ю The Washington Post керівник Офісу Андрій Єрмак, такі зміни мають на меті припинити цю «шкідливу практику», яка порушує нацбезпеку України.

Це не нормально, коли хтось записує главу держави. І не важливо – чи це незаконний вчинок громадянина України через якісь власні мотиви, чи за цим стоять іноземні спецслужби», – сказав Єрмак, коментуючи оприлюднені у травні так звані «плівки Деркача» – записи розмови п'ятого президента Петра Порошенка та колишнього віце-президента США Джо Байдена.

За словами Єрмака, такий закон може заспокоїти міжнародних дипломатів, яких непокоїть те, що в Україні важко зберегти конфіденційність розмов топ-чиновників. Крім того, він захистить президента Володимира Зеленського та його команду від «зливів» і дезінформаційних кампаній. Водночас він може занепокоїти журналістів, зокрема антикорупційних, адже не дозволить їм розповсюджувати записи, які доводять корупцію політиків, суддів, прокурорів тощо.

Нагадаємо, що минулого року в США розпочали процедуру імпічменту президенту Дональду Трампу. Її спровокувала телефонна розмова Трампа з Володимиром Зеленським, під час якої американський президент спробував переконати Зеленського розпочати розслідування щодо Гантера Байдена – сина Джо Байдена, який є основним опонентом Трампа на президентських виборах.

Читайте також: Богдан відповів Зеленському: Ви перетворили владу в країні на посміховисько.

Читайте також:Звання для Потапа й орден Тіні Кароль: Зеленський нагородив понад 200 людей до Дня Конституції