Фільм української режисерки отримав головну нагороду кіноринку у Франції
Документальна стрічка “Рома” української режисерки Ольги Журби отримала дві нагороди на одному із найстаріших європейських кіноринків документального кіно Sunny Side of the Doc.
news-image

Документальна стрічка “Рома” української режисерки Ольги Журби отримала дві нагороди на одному із найстаріших європейських кіноринків документального кіно Sunny Side of the Doc. Цьогоріч кіноринок проходив з 22 по 25 червня онлайн, повідомляє пресслужба Держкіно.

Як зазначається, щороку цей 4-денний захід збирає телерадіомовників, представників фондів, телеканалів, дистрибуторів та продюсерів з усього світу. А це більше двох тисяч кінопрофесіоналів. Основний акцент цього маркету – можливість встановити зв’язки із телевізійними мовниками та VOD-платформами, що шукають сильні історії для своїх аудиторій.

Фільм “Рома” виробництва української кінокомпанії “Мун Мен” був нагороджений на Sunny Side of the Doc головним призом за “Найкращу презентацію проєкту” у категорії фільмів на соціальну тематику, а також участю у Вільнюському кіноіндустрійному майданчику “Meeting Point”. У своєму стейтменті журі відзначило проєкт за “виразну візуальну концепцію, нелінійний наратив та проникливий саундтрек, що вже на цьому етапі фільму свідчать про те, що це буде захоплива, переконлива та чуттєва історія, яка сягає значно далі за свій мікрокосм”.

У стрічці розповідається історія хлопця Роми. Ми зустрічаємо його, 13-річного, на українських барикадах Майдану і слідуємо до його повноліття, коли він уже 18-річний юнак, який намагається вижити в маленькому кримінальному провінційному містечку.

Це повнометражний документальний дебют української режисерки Ольги Журби, над яким вона працює з оператором Володимиром Усиком. Це ко-продукція трьох країн: України, Голландії та Данії. Фільм став одним із переможців Дванадцятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державну фінансову підтримку. Також проєкт підтримали IDFA Bertha Fund та The Netherlands Film Fund.

Раніше команда фільму уже отримала чотири нагороди на East Doc Platform – європейському кіноринку, який щороку проходить у Чехії. Серед них не лише головна нагорода, а й призи на відвідування індустрійних майданчиків у Іспанії (Docs Barcelona) та Франції (Sunny Side of the Docs).

Нагадаємо, фільм української режисерки здобув міжнародну нагороду. Документальний фільм української режисерки Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» отримав премію на міжнародному фестивалі «UnderhillFesta» у Чорногорії.

Також ми писали, що вийшов офіційний трейлер першого козацького вестерну. В Україні презентували офіційний трейлер серіалу «Козаки. Абсолютно брехлива історія».

Як стало відомо, в Україні розпочались зйомки ігрового короткометражного фільму-дебюту Сніжани Гусаревич «Сіль для моря». Стрічка стала одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно й отримала державну фінансову підтримку розміром 1 398 986 грн (100% загальної вартості виробництва фільму).

До речі, український фільм «Захар Беркут» режисера Ахтема Сеїтаблаєва покажуть на території США і Канади: права на показ стрічки придбала американська компанія Shout Factory. Американська компанія Shout Factory стала дистрибутором української стрічки «Захар Беркут» на території США та Канади.

Читайте також:Хмельницький музей виграв 300 тисяч гривень на ребрендинг