Суспільство
2 липня 2020
На Волині робітники заробляють на зборі полуниці до 1500 гривень на день
Замість збирання полуниці в Польщі через карантин українські працівники з’їхалися на збір урожаю до волинського Хорохорина.
news-image

Замість збирання полуниці в Польщі через карантин українські працівники з’їхалися на збір урожаю до волинського Хорохорина. У невеличкому селі на Волині нині сезон: рекордні за 10 років урожаї, тож працівники їдуть підзаробити. Кажуть, через пандемію коронавірсу виїхати на роботу за кордон стало важче, а на Батьківщині вдається заробити не гірше, йдеться у сюжеті 5 каналу.

Людмила Дирда, жителька сусіднього району, вже другий тиждень працює на плантації Хорохорина. Так як полуниця вродила добре, сподівається заробити не гірше, ніж за кордоном.

Їздила я і за кордоном, працювала теж на полуниці. Зараз тут також непогані заробітки, за день можна заробити 1200-1500 грн, залежно як хто працює», — розповідає вона.

Зазначається, що полуницю в цьому селі вирощують вже 15 років. Започаткували ягідний бізнес у регіоні українські заробітчани, які працювали в Польщі. Тепер перетворили це на прибуткову справу та наймають сезонних робітників.

Роботи дуже багато — її потрібно декілька раз посапати від зілля, постелити та обробити. Мені подобається ця справа. Якби не подобалась, я б цього не робив, адже це дуже важко», — розповідає Віктор Карпович, фермер.

Щодня на полях збирають 100 т урожаю полуниці. Так як сезон на півдні України та Закарпатті закінчився, то всі покупці їдуть за ягодами до Хорохорина.

У нас 250 дворів у селі всього. Не займається вирощуванням полуниці лише дворів 20. Загальна площа вирощування ягоди займає приблизно 300 га. Із різних куточків країни приїжджають сюди її купувати», — розповідає Анатолій Мельничук, староста села Хорохорин.

Нагадаємо, частина працівників АТ "Укрзалізниця" з 1 липня перейдуть на чотириденний робочий тиждень. З 1 липня на чотириденний робочий тиждень перейдуть передусім співробітники апаратів управлінь центрального офісу "Укрзалізниці", регіональних філій та інженерно-технічні працівники.

Як ми писали, з квітня кількість активних вакансій виросла на 50%, ділові показники відновлюються. У порівнянні з квітнем кількість активних вакансій збільшилася більше ніж на 50%. Зараз на Work.ua 44,8 тисячі активних вакансій.

До речі, більше 80% працівників хочуть перейти на віддалену роботу після скасування карантину. Повернутися в офіс хочуть представники роздрібної торгівлі, юридичного та транспортно-логістичного секторів.

Також стало відомо, що уряд планує запровадити нову пенсійну реформу, яка запрацює з 2021 року. ЗМІ запевняють, що у ній зокрема передбачать скасування пільгових пенсій. Мовиться про тих, хто може достроково виходити на пенсії. Усе через те, що наразі бракує грошей, аби забезпечити всіх українських пенсіонерів гідними пенсіями.

Читайте також:В Україні знову працюватимуть кінотеатри