Події
3 липня 2020
Зеленський скасував кримінальну відповідальність за нетверезе водіння
Водії, яких затримали на нетверезому кермуванні впродовж останніх двох днів, будуть відповідати за злочин за адміністративним законодавством.
news-image
Президент Володимир Зеленський підписав закон, який скасовує кримінальну відповідальність за кермування автомобілем у нетверезому стані, який вступив в дію напередодні.

Про це йдеться на сторінці закону на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт про кримінальну відповідальність ухвалили ще восени 2018 і він повинен був набрати чинності 1 січня 2020 року, але парламент відклав це на 6 місяців, до 1 липня.

Відтак з 1 липня він набув чинності, але фактично працювати не буде, бо президент Зеленський підписав новий закон, який заміняє старий, і у ньому вже немає кримінальної відповідальності за кермування автомобілем у нетверезому стані.

Водночас кримінальну відповідальність, яку вже скасовано, схвально оцінювали в Міністерстві внутрішніх справ. Так, напередодні, 1 липня, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що 60% всіх правопорушень тепер будуть проходити через інститут кримінальних проступків і слідство буде займати лише декілька місяців. Це ефективніше, на його думку.

Згідно з законодавством, закони в Україні не мають зворотної дії, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Тому ті водії, яких затримали на нетверезому кермуванні впродовж останніх двох днів, будуть відповідати за злочин за адміністративним законодавством.

Нагадаємо, що російський актор Єфремов влаштував п'яну ДТП у центрі Москви.

Також повідомляли, що в умовах карантину українці стали більше випивати.

Читайте також:Основні продукти, якими ніколи не можна закушувати алкоголь