Україна
3 липня 2020
Дайджест головних новин за 3 липня
Читайте про найголовніші події дня, 3 липня.
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 3 липня.

«Захмарні прибутки» членів наглядової ради Укрзалізниці

Народний депутат від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк заявила, що отримала дані про зарплатню членів наглядової ради Укрзалізниці. Відповідний допис Василевська-Смаглюк розмістила на власній сторінці в Facebook.  Згідно з оприлюдненою таблицею, Андерс Ослунд з вересня по 30 квітня отримав понад 11,7 млн грн. Голова наглядової ради Шевкі Аджунер за той же період отримав понад 13,8 млн грн. Крістіан Кун – 11,7 млн. Олег Журавльов та Сергій Лещенко з початку січня до кінця квітня заробили по понад 1,4 млн грн. Адомас Азуолас Аудіцкас – майже 3,1 млн грн.

Зеленський шукає заміну Смолію

Президент України Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ. Зокрема, відбулися зустрічі Президента із заступниками голови Нацбанку, керівниками державних і приватних банків, а також керівництвом банківських організацій і установ. У зустрічах брали участь Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, його заступниця Юлія Ковалів, міністр фінансів Сергій Марченко, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Під час перемовин детально обговорювався стан фінансового сектору держави та можливий вплив на банківський ринок заяви Якова Смолія про відставку з посади голови НБУ.

Як стверджує Ірина Фріз, певні олігархічні групи, що стоять за Володимиром Зеленським та його політичною силою, зацікавлені в оголошенні Україною дефолту та проведенні емісії

Заява про відставку та подання Володимира Зеленського про звільнення Голови Нацбанку Смолія є правовою підставою для кримінального провадження проти Володимира Зеленського та початку процедури імпічменту. Національний банк України, згідно з Конституцією та ЗУ про НБУ є незалежним органом, втручання в діяльність якого не дозволяється. Про це написала на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат, Ірина Фріз.

Зеленський скасував кримінальну відповідальність за нетверезе водіння 

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який скасовує кримінальну відповідальність за кермування автомобілем у нетверезому стані, який вступив в дію напередодні. Законопроєкт про кримінальну відповідальність ухвалили ще восени 2018 і він повинен був набрати чинності 1 січня 2020 року, але парламент відклав це на 6 місяців, до 1 липня. Відтак з 1 липня він набув чинності, але фактично працювати не буде, бо президент Зеленський підписав новий закон, який заміняє старий, і у ньому вже немає кримінальної відповідальності за кермування автомобілем у нетверезому стані. Водночас кримінальну відповідальність, яку вже скасовано, схвально оцінювали в Міністерстві внутрішніх справ. 

Нацбанк продав 200 мільйонів доларів, щоб заспокоїти паніку на ринку

2 липня на міжбанківському валютному ринку попит на долар значно перевищував пропозицію через заяву Якова Смолія про "політичний тиск". Нацбанку довелося продати щонайменше 200 мільйонів доларів. Котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 26,86 - 26,88. За даними Finance.ua, ринок почало "трясти" з перших хвилин і попит на іноземну валюту значно перевищував пропозицію. Ажіотаж на торгах, викликаний заявою про відставку голови НБУ, довелося гасити Нацбанку і державному Укргазбанку. НБУ двічі виходив на ринок з інтервенцією з продажем валюти. Обидва рази Нацбанк продав 100 млн – по 27,15 гривні та по 27,20 гривні. Нацбанк послабив офіційний курс гривні до долара на 41 копійку, встановивши його на 3 липня на рівні 27,18.

В Києві протестують проти примусової вакцинації 

В Києві під стінами МОЗ проходила Всеукраїнська акція "За сім'ю! За права дитини! Проти медичної тиранії". Кореспондент інфопростору «Є!» перебував на місці подій. Організатором акції виступає ГО "Вакцинація: Вільний вибір" з юридичною адресою в м.Одеса. Активісти протестують проти законопроєкту № 3625 від 10.06.2020, який наразі опрацьовується в комітеті, та проти довідки форми №026 «Медичний висновок про допуск/недопуск дитини/абітурієнта до відвідування закладу освіти, оздоровлення та відпочинку». Без такої довідки дитину не прийматимуть в садок чи школу, а видається вона тільки дітям, які мають усі щеплення.

За словами активістки, даний законопроєкт дозволяє лікарям вирішувати робити щеплення дитині чи ні. Батки не будуть в праві приймати таке рішення.

Активісти закликають і наголошують на тому, щоб був вільний вибір людини вакцинуватись чи ні, а не насильницьке медичне втручання, яке може призвести до каліцтва або ж навіть до смерті, за які ніхто ніколи не ніс і не несе відповідальності.

Четвертий день проходить Всеукраїнська безстрокова акція протесту шахтарів під ОП 

Кілька десятків протестуючих під егідою Незалежної профспілки гірників України четвертий день пікетують будівлю Офісу Президента. Серед вимог гірників, зокрема, погашення працівникам державних шахт заборгованості заробітної плати, яка станом на 1 липня 2020 року перевищила понад 1,2 млрд грн. Також вони вимагають зобов’язати Фонд державного майна України, ПАТ "Центренерго", ДП "Держвуглепостач", ДП "Калуська ТЕЦ-Нова" повністю розрахуватися із державними вугледобувними підприємствами за отримане вугілля, у тому числі із ДП "Львіввугілля" (353 млн грн), ДП "Первомайськвугілля" (177 млн грн), шахтами імені М.С. Сургая (94 млн грн), "Південодонбаська №1" (260 млн грн), "Краснолиманська". Серед вимог - звільнення з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса; заборона імпорту електроенергії та вугілля газових марок із Російської Федерації та Білорусі.

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності відмовився розглянути по суті проект постанови про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності відмовився розглянути по суті проект постанови про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Про це написав у Фейсбук Юрій Левченко, український політичний діяч. Як стверджує Левченко, тим самим комітет заблокував можливість розгляду цього питання в сесійній залі. Виявляється, що для депутатів важливіше було обговорити питання тимчасової спеціальної комісії щодо корупції у футболі, ніж питання про перебування Авакова на посаді. 

Також повідомляли, що Польща відновила карантин для авіапасажирів з України.

Сьогодні від ворожого обстрілу в Зайцевому загинула мирна мешканка.

На вихідних у більшості областей України очікується сильна спека, - синоптик.

Читайте також:У Тернополі 95-річна бабуся одужала після Covid-19