Суспільство
6 липня 2020
Полтавський музей вчитиме добувати глину і ліпити горщики, щоб привабити туристів
Музейники запевнили, що будуть створені максимальні умови, щоб відвідувачі не лише ознайомилися, а й поринули в побут гончарів минулого й позаминулого століть.
news-image

На Полтавщині з’явиться етносело “Гончарія” в Малих Будищах. Це новий підрозділ Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, про це повідомляє пресслужба закладу в Facebook.

Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному активно працює над створенням нового, унікального, надзвичайно цікавого, історичного з елементами краєзнавства музейного підрозділу – Музею малобудищанського гончарства (Етносело “Гончарія”). Музей знаходиться на території одного з найбільших гончарних осередків опішненського гончарного району в селі Малі Будища”, – йдеться в повідомленні.

За проєктом, територія музею відтворюватиме дворище гончаря кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Основна частина експозиції буде представлена у двох будівлях. У першій – гончарні осередки Малих Будищ, Глинська, Хижняківки, Лазьків, Безруків, Старих Млинів (гончарні вироби, ескізи гончарських мальовок, епістолярна спадщина, фотодокументи, фото, вироби з дерева тощо). У другій – відтворено інтер’єр житла гончаря кінця ХІХ – початку ХХ століття. Крім оглядової екскурсії, відвідувачі зможуть узяти участь у різних процесах гончарного виробництва: добуванні глини, приготуванні її до роботи, гончарюванні, ліпленні, декоруванні, випалюванні.

Музейники запевнили, що будуть створені максимальні умови, щоб відвідувачі не лише ознайомилися, а й поринули в побут гончарів минулого й позаминулого століть.

Нагадаємо, Хмельницький музей виграв 300 тисяч гривень на ребрендинг. Осучаснення закладу стало можливим завдяки перемозі проєкту музейників у конкурсі від Українського культурного фонду.

Як стало відомо, у Франківську відкривають перший в країні музей спорту. Перший в Україні музей спорту відкривають у Івано-Франківську на базі крайової організації фізкультурно-спортивного товариства Україна.

Також ми повідомляли, що кіномережа «Оскар» запускає автокінотеатр у Києві. Автокінотеатр працюватиме на постійній основі, перший кінопоказ відбудеться 19 червня. Локація розрахована на 100 автомобілів.

До речі, у Держкіно розповіли, які українські фільми вийдуть у прокат після карантину. Після закінчення карантинних обмежень кінотеатри відкриються і зможуть розпочати сезон з прокату українських фільмів.

Читайте також:Україна займає друге місце в світі за обсягами виробництва черешні