На Херсонщині відновлюють музей-садибу Остапа Вишні
Будинок, у якому постійно зупинявся для відпочинку Остап Вишня, не ремонтувався понад два десятиліття.
news-image

На Херсонщині у селі Кринки Олешківського району відсьогодні стартувала робота над відновленням музею-садиби українського письменника-гумориста Остапа Вишні. Про це повідомляє пресслужба ОДА.

Зазначається, що будинок, у якому постійно зупинявся для відпочинку Остап Вишня, не ремонтувався понад два десятиліття. Крім того, він розташований на території, яка перебуває у віданні Міністерства оборони України, тому доступ до нього значно обмежений. Найперше, що планують зробити, – перенести споруду на іншу ділянку, неподалік.

Ми сьогодні виїжджатимемо безпосередньо на місце і оцінюватимемо об’єми робіт, які треба виконати. Наше головне завдання – зберегти автентичність музею-садиби. Для цього плануємо відновити один з головних його символів – криницю, та висадити на прилеглій ділянці вишневий сад. Крім того, облаштуємо інфраструктуру для туристів», – розповіли в ОДА.

Наразі у Козачелагерській сільській раді, до складу якої входять Кринки, уже визначено комунальне підприємство, яке опікуватиметься музеєм, відведено ділянку для його розміщення, вирішується питання щодо підведення комунікацій.     

У Кринках новину про початок відбудови музею сприйняли з великою радістю. Тепер місцеві жителі з нетерпінням чекають на його відкриття, яке попередньо заплановане на осінь цього року. Вони також сподіваються, що незабаром до Кринок повернуть й цінні експонати, передані для збереження до музею райцентру понад десятиліття тому. Згодом на території відновленої садиби планують проводити спільні святкування та навіть влаштовувати фестивалі на честь гумориста.

Нагадаємо, полтавський музей вчитиме добувати глину і ліпити горщики, щоб привабити туристів. Музейники запевнили, що будуть створені максимальні умови, щоб відвідувачі не лише ознайомилися, а й поринули в побут гончарів минулого й позаминулого століть.

До речі, Хмельницький музей виграв 300 тисяч гривень на ребрендинг. Осучаснення закладу стало можливим завдяки перемозі проєкту музейників у конкурсі від Українського культурного фонду.

Як стало відомо, у Франківську відкривають перший в країні музей спорту. Перший в Україні музей спорту відкривають у Івано-Франківську на базі крайової організації фізкультурно-спортивного товариства Україна.

Також ми повідомляли, що кіномережа «Оскар» запускає автокінотеатр у Києві. Автокінотеатр працюватиме на постійній основі, перший кінопоказ відбудеться 19 червня. Локація розрахована на 100 автомобілів.

Читайте також:Фільм української режисерки отримав головну нагороду кіноринку у Франції