Світ
8 липня 2020
Колективний імунітет може бути недієвим у боротьби з COVID-19, - іспанські вчені
Стадний імунітет досягається, коли досить людей мають захист до вірусу, щоб зупинити його поширення. Так, від 70% до 90% населення повинні мати антитіла, щоб зупинити поширення коронавірусу.
news-image

Іспанське дослідження поставило під сумнів доцільність колективного імунітету як спосіб боротьби з пандемією COVID-19. Експерти стверджують, що для забезпечення захисту антитіла мають бути у не менш ніж 70% населення.

Про це пише ТСН.

За оцінками дослідників, в яких взяло участь більше 60 тис. людей, близько 5% населення Іспанії виробило антитіла.

Стадний імунітет досягається, коли досить людей мають захист до вірусу, щоб зупинити його поширення. Так,  від 70% до 90% населення повинні мати антитіла, щоб зупинити поширення коронавірусу.

У звіті говориться, що поширеність антитіл до Covid-19 була нижчою за 3% в прибережних регіонах, але вищою в районах Іспанії з широко поширеними спалахами.

Не дивлячись на великий вплив Covid-19 в Іспанії, оцінки поширеності залишаються низькими і точно недостатніми для забезпечення колективного імунітету", - йдеться в звіті авторів дослідження.

За словами експертів, цього не можна досягти, не беручи до уваги супутній збиток від багатьох смертей серед вразливого населення і надмірне навантаження на системи охорони здоров'я.

У цій ситуації заходи соціального дистанціювання і зусиль з виявлення та ізоляції нових випадків і їхніх контактів необхідні для боротьби з епідемією в майбутньому", - кажуть фахівці.

Подібні дослідження проводилися в Китаї і США, і "ключовий висновок з цих репрезентативних когортах полягає в тому, що більша частина населення, мабуть, залишалася не схильною до впливу “коронавірусу”, навіть в районах з широко поширеною вірусною циркуляцією”, говориться у статті в Lancet.

Представник Британського товариства імунологів і професор імунології в Імперському коледжі Лондона Денні Альтманом сказав, що подібні результати підтверджують потребу визначити кращі стратегії вакцинації, які здатні подолати ці проблеми і стимулювати стійку, оптимальну імунну відповідь. 

Нагадаємо, Чорногорія спростила в'їзд для туристів з України, пускатиме без тесту. За критеріями України Чорногорія знаходиться у "червоному списку", відтак після повернення звідти необхідно відбути карантин або здати тест.

Раніше стало відомо, що Чорногорія, нещодавно «вільна від коронавірусу», далі посилює карантин. Державні та приватні дитсадки йдуть на карантин. Бізнесу і державним органам рекомендовано перевести працівників на дистанційну роботу у всіх випадках, коли це можливо.

До речі, в Іспанії знову впроваджують обмеження і закривають пляжі через пандемію коронавірусу. Понад 50 пляжів закриті в Андалусії, з них майже 30 - у Малазі.

Як стало відомо, Польща відновила карантин для авіапасажирів з України. Україну вилучили з переліку країн поза межами Євросоюзу, з аеропортів яких пасажири мають право в’їжджати на територію Польщі без обов’язкового карантину.

Читайте також:Штучний інтелект допоможе правильно вибрати косметику