Світ
13 липня 2020
Потужні зливи у Японії: паводки, зсуви та понад 70 загиблих
Такої зливи в країні не було 10 років.
news-image

На південному заході Японії вирує негода: там вже кілька днів поспіль йдуть сильні зливи. Через них рівень води у річках піднявся та затопив великі території навколо. Окрім того, сталося кілька зсувів грунту. Кількість жертв стихійного лиха вже перевищила 70 осіб, ще 17 вважають зниклими безвісти.

Що відомо про жертв

Сильні зливи, які тривають у Японії з початку липня, призвели до розливів річок, гірських обвалів і обрушення будівель у багатьох районах країни. Збитки від повеней вже перевищили 110 мільйонів доларів.

Нищівні дощі, окрім того, що зруйнували інфраструктуру, забрали життя вже 70 осіб. Ще 13 осіб вважаються зниклими безвісти, повідомляє Сіньхуа.

Як зазначається, найбільше від стихійного лиха постраждав острів Кюсю – тут загинули 66 осіб.

Такої зливи в країні не було 10 років

Найбільший удар припав на префектуру Кумамото, де стався розлив відразу декількох річок. Це викликало затоплення великих територій, повідомляє NHK.

У цій же префектурі виявився затопленим будинок престарілих. На місце прибули рятувальники, які змогли витягти тіла 14 осіб. Пізніше з будинку престарілих вдалося врятувати близько 50 осіб – літніх людей і працівників установи.

Синоптики зазначають: такого сильного дощу в країні не бачили протягом 10 років. У префектурі Кумамото річка розмила міст та знесла декілька житлових будинків. Зв'язок з їхніми мешканцями втрачено.

Я побачила, як великі дерева і частини будинків просто змиває, і чула, як вони вдаряються об щось. У повітрі дуже чутно запах газу та каналізації, – розповіла жителька міста Ашікіта Харука Ямада.

Водночас метеорологи попереджають про повені та зсуви в центральній і західній частинах Японії.

Японська влада ухвалила рішення евакуювати з постраждалих регіонів близько 200 тисяч людей. Найбільше занепокоєння викликає стан невеликих населених пунктів, що розташовані у низинах. Прем'єр-міністр країни Сіндзо Абе уже направив в постраждалі райони 10 тисяч рятувальників.

У префектурах Кіото і Нагано оголошено евакуацію для 145 тисяч людей. Ще 130 тисяч осіб в префектурах Міягі, Фукусіма, Нагано, Кіото, Осака, Сіга отримали рекомендації для евакуації.

У деяких районах цих префектур продовжує діяти максимальний п’ятий рівень небезпеки.

Нагадаємо, з червня у західних областях України почалися сильні дощі, що призвело до підняття рівня води у річках. Через паводки підтопленими виявились тисячі будинків, а сотні їхніх мешканців довелося евакуювати. Також зруйновані дороги, мости та інші об'єкти інфраструктури.

Також писали про зливу на Закарпатті: за 2 години випала 20-денна норма опадів – фото.

Рятувальники попереджають про підвищення рівнів води у трьох річках.

Читайте також:В Румунії - найсильніші повені за понад 200 років: затоплено 160 сіл, 3 загиблих