Суспільство
15 липня 2020
15 липня у світі відзначають День без мобільного телефону
Зможете провести 24 години без мобільного телефону – не телефонувати, не користуватися повідомленнями SMS, не фотографувати, не переглядати Інтернету, не користуватися доступними в апараті додатками?
news-image

Світовий день без мобільного телефону придумали кілька років тому користувачі Інтернету. Це своєрідне свято має заохотити провести 24 години без мобільного телефону – не телефонувати, не користуватися повідомленнями SMS, не фотографувати, не переглядати Інтернету, не користуватися доступними в апараті додатками. Здобутий завдяки цьому час можна призначити на особисті зустрічі, пише Польське Радіо.

Згідно з найновішими даними (рапорт Digital in 2017 Global Overview), мобільний телефон має майже 5 мільярдів осіб у світі. Це 66 відсотків усіх жителів Землі. Найбільшу кількість дзвінків з мобілок зафіксовано в Західній Європі, а найменшу – в Африці.

Як свідчать дані Головного статистичного управління, наприкінці березня в Польщі були зареєстровані 52 мільйони активних SIM-карт.

Мобільний телефон може дати відчуття незалежності й безпеки, проте психологи попереджають, що надмірне використання цього пристрою призводить до залежності – так званого фоноголізму. Найбільшою є небезпека у випадку дітей і молодих осіб, у яких лише формуються міжлюдські відносини, які вчаться зразків поведінки й стилю життя. Дослідження Ґданського університету та Фонду «Дбаю за моє покриття» свідчать, що діти дедалі раніше починають користуватися цифровими засобами зв’язку. Зараз це 10 років, а у випадку великих агломерацій – 7–8 років. Понад третина молодих осіб не уявляє собі щоденного життя без мобільного телефону (часто це смартфон).

Уже багато років тривають дослідження впливу випромінювання мобільних телефонів на здоров’я людини. Науковці не встановили єдиної думки в цій справі, проте однозначно стверджено, що у випадку водіїв використання мобілки негативно впливає на безпеку.

До речі, у США відеогру вперше офіційно прирівняли до ліків. Відеогра EndeavorRX студії-розробника Akili Interactive отримала офіційне схвалення від Управління з продовольства і медикаментів США (FDA).

Нагадаємо, в Одесі створюють туристичний додаток: що там буде. Над написанням проєкту кілька місяців працював Грантовий офіс «Одеса 5Т» у співпраці з ініціативними одеситами, креативщиками, гідами і бізнесменами.

Як ми писали, у Львові відкрили перший науковий парк. Пріоритетними напрямками роботи парку є нові та відновлювальні джерела енергії, машино- та приладобудування, ресурсоощадні технології, мікроелектроніка, телекомунікації, вдосконалення хімічних технології та інше.

Також стало відомо, що Україна потрапила до тридцятки технологічних країн. Згідно з дослідженням Startup Ecosystem Rankings 2020, Україна ввійшла у ТОП-30 технологічних країн світу.