Події
16 липня 2020
Руки геть від мови. Пряма трансляція
Активісти закликають всіх, кому дорога українська мова і українська освіта, йти під стіни парламенту і не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде провалено або знято з розгляду.
news-image

Незважаючи на перенесення розгляду "законопроекту Бужанського", під Верховною Радою збираються протестувальники.

З самого ранку тут встановлена ​​сцена і грає музика.

Кореспондент інфопростору «Є!» перебуває на місці подій і проводить пряму трансляцію.  

Зміни до законів про мову і про освіту, які передбачають:

- скасування переходу учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020;

- дозвіл викладати «декілька навчальних предметів» російською мовою в усіх українських школах.

Активісти закликають монобільшість і голову ВР Разумкова зняти законопроєкт 2362 з розгляду а народних депутатів - виступати і голосувати проти цього проєкту. 

Активісти закликають всіх, кому дорога українська мова і українська освіта, йти під стіни парламенту і не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде провалено або знято з розгляду.

Активісти принесли багато плакатів, які передають їхні вимоги.

Законопроєкт проти якого пікетують активісти скасує перехід російськомовних середніх класів на навчання українською з 1 вересня 2020 року. Натомість перехід відбудеться 1 вересня 2023 року.

Законопроєкт також знижує об'єм української. Замість 80%, як це передбачено зараз, 20% — у п'ятому-восьмому класі, 40% — у дев'ятому, 60% — в старших класах.

Розглядатимуть його 17 липня.

Деякі активісти запалили фаєри. В окремих місця дихати стало важко.

Активісти зазначають, що прийшли на акцію протесту, щоб ще раз нагадати нардепам, що в Україні є лише одна державна мова - українська.

Багато людей одягнули вишиванки і взяли з собою українські прапори, а в руках тримають плакати на підтримку української мови. 

Зараз зі сцени до активістів звернувся Петро Порошенко. 

Порошенко попросив не згадувати про Бужанського.

Тут я чув про цього чоловіка або не чоловік, який любить оголеним фотографуватися - пана Бужанського, який думає, що це він піднімає цей прапор. Я прошу не згадуйте це прізвище. Він - нікчема", - заявив п'ятий президент своїм прихильникам.

Разом з тим Петро Олексійович звинуватив у створенні політичної волі для перегляду закону про мову Володимира Зеленського і партію ОПЗЖ.

Після виступу на сцені перед сотнями прихильників п'ятий президент України вирушив до Верховної Ради. З журналістами він спілкуватись відмовився. 

Зі сцени також виступили депутати Андрій Парубій, Софія Федина, Ірина Геращенко, співавтор закону «про державну мову» Микола Княжицький та інші.

Нардеп Ірина Геращенко викликала Бужанського на дуель. Геращенко закликала його написати диктанти українською та російською мовами разом з нею і запевнила, що впорається значно краще за "супротивника". Крім того, нардеп переконана, що навчання в школах повинно проходити виключно українською мовою.

На мітинг проти законопроєкту Бужанського прийшли представники Меджлісу кримсько-татарського народу.

На сцені виступає гурт "Мандри". Активістам роздають воду.

Усі співають пісню "Червона Рута".

Раніше Володимир В'ятрович заявив, що 16 липня організовується протест проти антимовних пропозицій депутата "Слуги народу" Максима Бужанського.

Зазначимо, відомий український кулінарний експерт і ведучий Євген Клопотенко став на захист української мови.

Також повідомляли, що Уряд вирішив, хто захищатиме українську мову.

Нагадаємо, вчора відбувся протест вкладників банку Аркада. Активісти наголошують, що їм потрібна підтримка кожного інвестора.

Читайте також:В Києві з'явиться віртуальний музей Івана Франка