Суспільство
17 липня 2020
Уляна Супрун про медичні закупівлі в МОЗ
Уляна Супрун вважає, що МОЗ робить все для того, щоб підім’яти медичні закупівлі під себе.
news-image

Історію про те, як менш ніж за рік запороти забезпечення пацієнтів ліками, вакцинами та медичними виробами написала на своїй сторінці у Фейсбук Уляна Супрун, екс - очільниця МОЗ України.

В головній ролі — керівники МОЗ України. Скалецька, Ємець і тепер Степанов. Акторська гра проста — звинувачувати у своїх факапах усіх інших", - зазначила вона.

Від серпня 2019 року очільники МОЗ зривають централізовані медичні закупівлі за бюджет 2020 року. Це вакцини, ліки проти таких тяжких хвороб як туберкульоз, гепатит В і С, онкологічні та серцево-судинні хвороби, антиретровірусна терапія для людей з ВІЛ і багато іншого.

За словами Супрун, спочатку всі необхідні процедури, як обрання міжнародних організацій, підписання з ними угод та затвердження необхідних документів міністри просто ігнорували. Потім почали блокувати роботу та тиснути на ДП Медичні закупівлі України — держпідприємство, яке власне мусить закупівлі проводити. Ємець організував службове розслідування через те, що голова ДП Arsen Zhumadilov не взяв заступником його протеже. А вже на чолі зі Степановим МОЗ ініціювало нове розслідування в ДП через епічну історію з захисними костюмами для лікарів, яка скоріше схожа на зловживання якраз з боку МОЗУ. 

Далі — більше. МОЗ ініціювало зміни до постанови, яка регулює медичні закупівлі. Тепер жодна закупівля не може відбутися без погодження міністерства. Від дня, коли постанова набрала чинність, ДП "Медичні закупівлі" попереджали про те, що вона небезпечна: https://bit.ly/38TgKC6. Ми теж писали про це:https://bit.ly/3j0zIeB," - стверджує Супрун. 

Постанова передбачає, що МОЗ України вручну контролюватиме закупівлі — погоджуватиме характеристики товарів, що закуповуються, та договори, які укладуть за результатами закупівлі. Безглузда робота, що дублює завдання ДП. А вони, до речі, свою роботу виконують вчасно, якісно та ефективно. Коли їм не заважають, звісно.

Степанов представляє нововведення як посилений контроль над закупівлями. Насправді такі зміни — контроль над мільйонами гривень платників податків, над якими тепер нависла загроза так і не бути витраченими на пацієнтів. Адже постанова дає можливість керівникам МОЗ тижнями чи навіть місяцями тримати документи на погодження закупівель. Документи, без яких жодна закупівля не може розпочатися. 
Але Степанов готовий ставити під загрозу людські життя, аби тільки мати можливість у ручному режимі призначати постачальників ліків.

Від 16 червня, коли ця постанова почала діяти, і до сьогодні, ДП надіслало в МОЗ на погодження запити по 198 позиціях. Відповіді немає на жодну з них. МОЗ забрав в пацієнтів ще місяць часу.

Детально Арсен Жумаділов написав пост про це. А також відповів на нові закиди до ДП від МОЗУ, адже перекладання відповідальності на інших вже стало стратегією роботи керівників міністерства:https://bit.ly/3fxsYTu", - пише ексміністерка. 

Виглядає, що керівники міністерства навмисне створюють патову ситуацію, яка дозволить їм потім цинічно звинуватити в усьому ДП і вже повністю підім’яти медичні закупівлі під себе. Але пацієнтська спільнота дуже добре розуміє, хто в усьому винен", - впевнена Супрун

Пацієнтська організація Пацієнти України прямо заявляє, що через затримку закупівель вже помирають люди. Спершу вони прогнозували, що українці відчують нестачу ліків цієї осені, однак, час не грає на стороні хворих людей. 

Денис Шмигаль, скільки часу уряд чекатиме, щоб відреагувати на ситуацію? В українських пацієнтів його вже зовсім немає", - запитує Уляна Супрун

Раніше у МОЗ заявили, що розблокували систему закупівель.

Також повідомляли, що понад 5 тисяч українців чекають на трансплантацію органів.

Читайте також:У Коропці звільнилися всі працівники лікарні. Директор просить небайдужих зібрати гроші їм на зарплати